La câte grade este bine să setezi aerul condiționat?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 247 citiri
4 min citire
 

Cât de rece este denumirea cuvântului rece, în timp ce vremea este caniculă, la peste 30 de grade Celsius și mai mult? Din ce în ce mai mulți locuitori și-au pornit aparatele de aer condiționat la cel mult 16-19 grade. Dar, ți-ai pus întrebarea ”De ce să nu setezi niciodată aerul condiționat la 16 grade Celsius?”

Când vine vorba de aer condiționat, 16 grade Celsius nu e bine!

Cercetătorii au reușit să facă mai multe studii, în urma cărora au emis câteva avertizări cu privire la modul în care setăm aerul condiționat. Din informaţiile acestora, odată setat la 16 grade, acest lucru scade drastic eficiența chiar și a unui aparat de 5 stele.

 

Concret, eficiența aparatelor de aer condiționat este testată la 27 de grade Celsius, spun specialiștii. Pe de altă parte, spun că 27,5 grade este cea mai dezirabilă temperatură interioară în timpul verii.

Pentru a evidenția rolul temperaturilor în atingerea eficienței energetice, cercetătorii au lansat o aplicație care calculează banii care pot fi pierduți dacă se reduce temperatura peste 27 de grade. ”Am observat cum oamenii își setează aparatele de aer condiționat la 16-19°C. Dar tot ei se înfășoară în ceva cald.”, spun cercetătorii.

 

În același studiu se explică și de ce să nu setezi niciodată aerul condiționat la 16 grade Celsius.

De ce să nu setezi niciodată aerul condiționat la 16 grade Celsius

Echipamentele de răcire de confort, cum ar fi aerul condiționat, nu sunt proiectate de obicei să răcească sub 22 de grade. Ar exista riscul ca serpentina de răcire să înghețe, iar cabinele din jur să se răcească suficient de mult pentru a produce deteriorarea apei de condensare și, într-un climat cald, nu ar fi bine pentru sănătatea noastră să dormim la temperaturi atât de scăzute.

De asemenea, răcirea de confort este un echilibru între răcirea aerului și eliminarea umidității. din acest motiv, răcirea tipică ar fi mai degrabă o ”menținere a temperaturii” decât o răcire rapidă a unei zone, sea arată în studiu. Dacă aerul condiționat este capabil să răcească până la 17 grade, într-un climat cald este prea mare pentru această aplicație.

Cu un AC de dimensiuni adecvate pentru spațiul respectiv, reducerea mai mare a umidității și reducerea RH% ar oferi mai mult confort la o temperatură mai sensibilă, cum ar fi 23-24 grade, este una din recomandările studiului.

Setează temperatura aerului condiționat în jur de 23-25 de grade

Așadar, nu trebuie să plasați aerul condiționat la 16 grade Celsius, iar motivul clar este că acest lucru se datorează faptului că atunci când este multă căldură, aerul condiționat nu răcește deloc. Deci, în concluzie, pune temperatura aerului la temperatura camerei în jur de 23-25 de grade.

În caz contrar, nu faci decât să risipești mult curent electric, deoarece compresorul nu se oprește niciodată pentru că nu ajunge niciodată la temperatura solicitată. Aceștia adaugă că, punând aerul la 16 grade Celsius, nu se ajunge niciodată la ceea ce se cere și chiar din acest motiv se întrerupe curentul pe multe străzi.

Sursa – playtech.ro