Lucruri la care trebuie să te uiți dacă intenționezi să cumperi o locuință

7 min citire
Achiziția unei locuințe este una dintre cele mai importante decizii din viață și trebuie să ții cont de câteva aspecte.

Există multe opțiuni atunci când cumperi o locuință: apartamente, case, cabane, case la țară. Fiecare dintre aceste opțiuni are avantajele și dezavantajele sale. Prin urmare, este important să știi ce nevoi ai în materie de locuințe și să vezi ce obiective cauți atunci când vrei să cumperi una.

De asemenea, logic ar fi să privești în viitor și să îți pui o serie de întrebări care vor fi importante mai târziu. De exemplu, dacă ai suficienți bani pentru a cumpăra această casă, ar trebui să ne întrebi, dacă familia se va mări sau nu, dacă dorești o zonă liniștită sau o zonă centrală, dacă plănuiești să ai animale de companie, dacă ar fi ușor de vândut această casă peste câțiva ani. Este indicat să iei notițe și să fotografiezi interiorul și exteriorul casei pentru a putea compara ulterior toate locuințele pe care le-ai văzut.

Există câteva puncte pe care ar trebui să le știi, atunci când vizionezi o proprietate  pentru a cumpăra.

Cât de mult timp trebuie să dedici și de ce? Când vizionezi o casă, ar trebui să dedici suficient timp. Nu este recomandat să planifici multe întâlniri într-o singură zi. Unii vânzători încearcă să vândă rapid, dar nu ar trebui să fii presat. Triază din anunțurile imobiliare doar ce se apropie cel mai mult de ceea ce îți dorești. Este mai bine să riști să pierzi o oportunitate decât să faci o ofertă pentru o casă de care nu ești convins. Dacă ținta ta este capitala, fă-ți o listă cu toate apartamentele de vânzare, care se încadrează în bugetul și preferințele tale și planifică vizionări împreună cu agentul imobiliar, astfel încât să nu te aglomerezi cu multe vizionări pe zi. Dar nici să nu amâni foarte mult o vizionare a unui apartament care ar putea să îți îndeplinească toate cerințele.

De ce este recomandat să mergi să vezi casa sau apartamentul de mai multe ori? Pentru a evita viitoare surprize, este indicat să faci o plimbare prin zonă în timpul zilei pentru a observa mai bine tavanele, podelele, dacă sunt crăpături în pereți, orientarea, dacă intră lumina în casă, faci cunoștință cu vecinii, verifici instalația electrică și gazul, dacă este trafic. Iar noaptea să verifici dacă este zgomot și dacă este o zonă liniștită.

Este indicat să mergi însoțit la programare pentru a întări decizia de cumpărare și a avea mai mulți ochi pe casă, pentru a primi părerea celui care te însoțește.

Când cumperi o locuință, nu cumperi doar interiorul ei, trebuie să te uiți și la exterior. Cum este accesul în caz de vreme rea, unde se află și dacă are parcare. De asemenea, în cazul unei case, este bine să te uiți la acoperișuri, că nu există țigle sparte pentru ca apa să se infiltreze.

Suprafața casei este o informație foarte utilă atunci când cumpărați o casă. Există suprafață utilă și suprafață construită. Zona utilă, este cea care măsoară spațiile interioare. Suprafața construită este cea care măsoară solul total conținut în clădire. Pentru a te asigura că suprafața casei este ceea ce spune proprietarul, poți solicita un certificat cadastral de la autorități, sau poți căuta și măsurătorile prin cadastru pe internet, introducând referința cadastrală care apare în act.

Luminozitatea din locuință adaugă confort și dă o senzație de mai mult spațiu, așa că este important să ții cont de acest factor. Dacă apartamentul sau casa nu are suficientă lumină naturală, poți studia posibilitatea deschiderii mai multor ferestre sau extinderea celor existente.

Izolarea termică face casa mai eficientă energetic, previne problemele derivate din umiditate și transmite căldura din exterior spre interior și invers.

Izolația acustică oferă un confort mai mare întrucât va atenua zgomotul din exterior, lucru foarte important în zonele din centrul orașului unde este mult trafic.

Aerisire și iluminare bună în băi și bucătărie. O bună ventilație va menține o calitate adecvată a aerului în casă, în special în băi și bucătării. În plus, trebuie avut în vedere faptul că bucătăria trebuie să aibă o iluminare bună.

Calitatea ușilor de interior nu este la fel de importantă ca cea a ușii principale și a ferestrelor. O ușă de intrare cu siguranță oferă un mai mare confort, iar geamurile termopan sau sunt foarte importante, deoarece în acest fel se evită pierderile de căldură.

Locuințele care au fost renovate recent au valoarea adăugată de a nu trebui să se investească în aspecte deja realizate, ceea ce poate însemna o economie semnificativă.

Este o idee bună să întrebi de ce se vinde casa și să încerci să afli dacă proprietatea are defecte majore. Ar trebui puse următoarele întrebări: De cât timp este în vânzare? Câte vizite a avut? Câți oameni au locuit înainte? Dacă sunt toate actele în regulă? Dacă este apă rece și caldă curentă?

Toate informațiile pe care le poți aduna îți vor fi de mare ajutor, deoarece înainte de a face o ofertă pentru proprietate trebuie să ții cont de toate avantajele și dezavantajele. Și bineînțeles, să iei în considerare cheltuielile pe care le vei suporta pe termen scurt dacă starea proprietății nu este una bună. Nu ezita să întrebi agentul imobiliar despre toate aceste detalii importante.

Acestea sunt doar câteva dintre elementele esențiale pe care trebuie să le urmărești, dacă vizionezi un imobil pentru a-l cumpăra.