Luminile statuii din Brazilia se sting pentru a susține afirmația de rasism al lui Vinicius Jr

De Jurnalul Național Externe Utile 229 citiri
5 min citire
Statuia lui Hristos Răscumpărătorul din Brazilia și-a stins luminile într-un spectacol de solidaritate antirasism cu Vinicius Jr.

Statuia emblematică a lui Hristos Mântuitorul din Brazilia și-a stins luminile într-o demonstrație de susținere pentru atacantul Real Madrid, Vinicius Jr, în urma insultelor rasiale ale fanilor Valencia pe stadionul Mestalla din Spania în weekend.

Luminile reperului național din Rio de Janeiro, același stat în care s-a născut Vinicius Jr, au fost stinse luni la ora locală 18:00 (15:00 GMT) timp de o oră pentru a încheia o zi în care guvernul brazilian și lumea fotbalul s-a unit pentru a condamna actele rasiste care au avut loc duminică la meciul din liga spaniolă.

Sanctuarul Arhiepiscopal care administrează monumentul a stins luminile în cooperare cu FA braziliană și Observatorul discriminării rasiale în fotbal.

„(Această acțiune) este un simbol al luptei colective împotriva rasismului și al solidarității cu jucătorul și cu toți cei care suferă prejudecăți în întreaga lume”, au declarat grupurile, potrivit publicației braziliane Globo.

Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, și-a stins luminile pe 22 mai 2023, pentru a condamna „atacurile rasiste” asupra starului fotbalului brazilian Vinicius Jr în Spania (Pilar Olivares/Reuters)

Vinicius Jr a scris ulterior pe Twitter: „Negru și impunător. Hristos Răscumpărătorul era așa chiar acum. O acțiune de solidaritate care mă emoționează. Dar vreau, mai presus de toate, să inspir și să aduc mai multă lumină luptei noastre.”

Tweetul său a primit mai mult de jumătate de milion de aprecieri în câteva ore de la postare.

Negru și impunător. Hristos Răscumpărătorul a fost exact așa. O acțiune de solidaritate care mă emoționează. Dar vreau, mai presus de toate, să inspir și să aduc mai multă lumină luptei noastre.

Vinicius Jr a evidențiat ceea ce a descris drept „episoade continue răspândite în mai multe orașe din Spania” după ce a fost subiectul scandărilor rasiste în timpul înfrângerii Realului cu 1-0 în LaLiga, duminică, la Valencia. Jocul a fost întrerupt după pauză, deoarece Vinicius Jr i-a semnalat arbitrului pe cei care ar fi abuzat de el în tribune.

Valencia spune că poliția a identificat un fan care a făcut gesturi rasiste și că persoana respectivă se confruntă cu o interdicție pe viață de pe stadion de la Mestalla.

Guvernul brazilian a cerut luni mai devreme autorităților spaniole și sportive să-i pedepsească pe cei responsabili, în timp ce președintele organului de conducere al fotbalului mondial FIFA, Gianni Infantino, și-a exprimat solidaritatea.

Real Madrid a spus că rasismul îndreptat împotriva lui Vinicius Jr a constituit o „crimă motivată de ură” și a depus o plângere la Procuratura Generală a Statului Spaniol.

Într-o declarație puternică, clubul său a spus: „Real Madrid CF își arată cea mai puternică repulsie și condamnă evenimentele care au avut loc ieri împotriva jucătorului nostru Vinicius Junior”.

„Real Madrid consideră că astfel de atacuri constituie și o infracțiune motivată de ură, motiv pentru care a depus plângerea corespunzătoare la procuratura generală a statului, în special la parchetul împotriva infracțiunilor motivate de ură și discriminări, pentru ca faptele să fie investigate și clarificarea responsabilităților. .”

Între timp, premierul spaniol Pedro Sanchez a postat pe Twitter: „Toleranță zero față de rasism în fotbal. Sportul se bazează pe valorile toleranței și respectului. Ura și xenofobia nu ar trebui să aibă loc în fotbalul nostru sau în societatea noastră.”

Toleranță zero față de rasism în fotbal.

Sportul se bazează pe valorile toleranței și respectului.

Ura și xenofobia nu ar trebui să aibă loc în fotbalul nostru sau în societatea noastră.

Alte personalități sportive precum Kylian Mbappe, Rio Ferdinand și pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Vinicius Jr., în vârstă de 22 de ani.

Șeful Federației Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, a recunoscut că există o problemă reală de rasism în fotbalul țării, unde „comunicatele de presă nu mai funcționează”.

Sursa – www.aljazeera.com