Motive pentru care sa porti centura de siguranta

0

Purtarea centurii de siguranta este o regula ce nu trebuie incalcata in nici o tara in care te-ai afla, de indata ce te urci in masina. La volan sau chiar ca pasager. Exista numeroase motive pentru care sa porti centura de siguranta si cea mai evidenta este siguranta ta.

Dar inainte sa afli de ce este bine sa porti centura, afla care sunt cele mai intalnite motive pentru care lumea nu o poarta:

„Sunt sofer experimentat. Pot conduce in siguranta fara sa mai port si centura.”
„Conduc doar pe o distanta scurta. Nu am nevoie de centura de siguranta.”
„Centura este incomoda. Ma irit din cauza ei.”
„Nu am nevoie sa port centura. Si-asa am airbag.”

Insa, cu toate aceste scuze, centurile de siguranta sunt instalate in masini pentru a asigura viata soferului si a pasagerilor. Asadar, atunci cand vehiculul are accident, soferul si ceilalti pasageri vor fi trasi in fata sau in laterale cu o forta super mare. Astfel pot aparea leziuni sau chiar moartea acestora.

Centura de siguranta trebuie purtata atunci cand te afli in masina, din urmatoarele motive

Cel mai important argument pentru care sa porti centura in timp ce conduci sau esti intr-o masina este acela ca se reduce astfel sansele de leziune cu pana la jumatate. Asta in cazul in care este vorba despre un accident.
Centurile auto asigura o siguranta maxima. Impiedica faptul ca tu vei fi izbit intr-o parte sau in cealalta, ori in fata atunci cand are loc un accident auto.
Daca soferul pune brusc o frana, el si pasagerii vor fi impinsi in fata din inertie. Dar purtand centura vei impiedica sa se intample ceva grav.
Purtand centura auto poate proteja organele vitale ale unei persoane, cum ar fi capul sau pieptul, in fata unor lovituri care ar putea fi fatale.
Multa lume spune ca ar prefera sa fie in afara masinii in timpul unui accident decat sa fie prinsa inauntrul acesteia. Insa, este mult mai sigur ca o persoana sa fie inauntru deoarece nu se stie pe ce se poate ateriza atunci cand este propulsata prin parbriz sau prin geamurile laterale.
Chiar daca este total interzis cand conduci, centura te ajuta sa eviti leziunile provocate in cazul unui accident cauzat de consumul de bauturi alcoolice.

In plus, atunci cand se transporta in masina copii mici, trebuie avuta mare grija cum sunt acestia prinsi in scaunelul lor in spate sau in centura de siguranta dedicata lor.

Este recomandat sa porti centura de siguranta chiar daca esti intr-un taxi si esti pasager sau sofer. Singurele cazuri in care poti sa nu porti centura sunt daca esti femeie insarcinata cu o sarcina vizibila sau daca ai invoire de la doctor privitor la acest lucru.

Sursa foto: orasulauto.ro

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata