O echipă de medici români de la Spitalul Colentina a realizat un studiu Covid 19 unic în lume

0 310

O echipă de medici români de la Spitalul Colentina a realizat un studiu Covid 19 unic în lume, care a fost inclus în literatura internaţională de specialitate.

Prin această contribuţie a specialiştilor români la studiul noului coronavirus îşi propune sprijinirea echipei şi în alte studii medicale.

Echipa Spitalului Colentina din Bucureşti a reuşit să stabilească o legătură între evoluţia negativă a bolii, trombozele letale care pot apărea şi nivelul unei anumite proteine în organism. Odată cu realizarea studiului ar putea contribui la scăderea mortalităţii COVID-19.

Studiul desfăşurat în 2 etape a concluzionat faptul că boala Covid 19 influenţează negativ nivelul de proteina S din organism provocând tromboze care agravează starea pacientului, putând fi chiar letale.

– În prima etapă, s-a observat o relaţie cauză efect între nivelul scăzut al proteinei S cu rol anticoagulant şi formele grave de Covid la cei 91 de subiecţi ai studiului.

Nu era, însă, clar dacă infecţia cu Covid 19 influenţa scăderea nivelului proteinei S sau dacă pacienţii aveau un nivel scăzut congenital, devenind vulnerabili pentru forme severe ale bolii.

– Ulterior, studiul a fost continuat şi s-a observat că nivelul de proteina S a revenit la valori normale la câteva luni după infectare.

S-a concluzionat astfel că boala Covid 19 influenţează negativ nivelul de proteina S, provocând tromboze.

Astfel, studiul a fost recunoscut internaţional, fiind inclus în literatura de specialitate şi publicat în American Journal of Therapeutics, fiind singurul din lume care a identificat o cauză a formării trombozelor, datorită proteinei S.

În contextul cooperării, echipa de la Sp. Colentina care a realizat studiul este formată din 6 medici: Prof. Dr. Cristian Băicuş, Medic Primar, Prof. Univ., Şeful Secţiei Medicală Colentina şi coordonatorul studiului, Dr. Marius Balea Jr., Medic Primar pneumolog, Şeful Secţiei de Pneumologie şi iniţiatorul studiului, Dr. Elena Stoichiţoiu, Dr. Larisa Pinte, Dr Marius Nedelcu, Dr. Camelia Badea.

În acest sens, senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susţine cercetarea ştiinţifică românească, fiind un promotor al inovaţiei şi excelenţei în medicină şi îşi propune sprijinirea echipei în alte studii medicale.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata