O schimbare de politică este posibilă la reuniunea din luna iulie, în opinia lui Christine Lagarde

De Jurnalul Național Bănci Externe 159 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
În cadrul unui interviu, Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, le-a spus investitorilor să se pregătească pentru o nouă orientare cu privire la stimulentele monetare în următoarele 10 zile şi totodată a semnalat că este posibil să fie adoptate noi măsuri în 2022 pentru a sprijini economia zonei euro, după ce actualul program de achiziţionare de obligaţiuni se încheie, informează Bloomberg.

În interviul acordat Bloomberg Television, la câteva zile după ce BCE a anunţat că şi-a modificat ţinta de inflaţie la 2%, Lagarde a spus că reuniunea din 22 iulie a Consiliului guvernatorilor BCE, care până acum nu anunţa nimic special, va avea „câteva modificări şi variaţii interesante”.

„Va fi o reuniune importantă. Având în vedere că trebuie să ne demonstrăm angajamentul, orientarea viitoare va fi revizuită cu siguranţă”, a spus duminică Christine Lagarde, la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din G20.

Iar săptămâna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie „mai mică dar apropiată de 2%”, care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică.

În contextul banilor şi al timpului, Lagarde a mai spus că se aşteaptă ca actualul program de achiziţii de obligaţiuni al BCE, în valoare de 1.850 miliarde de euro, să se deruleze „cel puţin” până în luna martie 2022. În plus, acest program ar putea fi urmat de o „tranziţie spre un nou format”, a spus Lagarde, fără a oferi alte detalii.

Bancar, cu toate acestea, preşedintele BCE a apreciat că nu este nevoie să se discute despre momentul în care vor fi retrase stimulentele, deoarece este doar „prudent optimistă” cu privire la relansarea economiei, în condiţiile în care tulpina delta a coronavirusului reprezintă o ameninţare la reluarea vieţii normale. Chiar dacă inflaţia va creşte în acest an, BCE se aşteaptă ca acest trend să fie unul temporar.

„Trebuie să fim foarte flexibili şi să nu începem să creăm aşteptări că acest exit va avea loc în următoarele săptămâni sau luni”, a spus Lagarde.

În interviul acordat Bloomberg Television, preşedintele BCE a vorbit şi despre perspectivele unui euro digital. Potrivit lui Lagarde, este posibil ca actualul Consiliu al guvernatorilor să convină săptămâna viitoare să treacă la o „fază exploratorie” cu privire la o monedă digitală emisă de banca centrală. Aceasta ar însemna mai mulţi ani de analize înainte să fie luată decizia de a implementa un euro digital.