Omenirea este ameninţată de o boală care ar putea fi mai periculoasă decât covid-19

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 179 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În contextul mondial, în cadrul unei recente adunări la Forumul Economic Mondial, experții în sănătate au discutat despre o potențială amenințare globală numită „Boala X”, care, conform predicțiilor, ar putea avea o rată de mortalitate de 20 de ori mai mare decât cea a Covid-19.

Alertă mondială în Sănătate

Practic, această alertă mondială, a fost lansată în timp ce specialiștii evaluau pregătirea globală pentru viitoare pandemii, subliniind necesitatea urgentă de a dezvolta vaccinuri și strategii de intervenție eficiente.

Astfel, Boala X, un termen introdus de Organizația Mondială a Sănătății încă din anul 2018 pentru a desemna un agent patogen necunoscut capabil să provoace o epidemie internațională, reprezintă o preocupare majoră pentru comunitatea globală.

În acest sens, experții prezenți la forum au subliniat că, în lipsa unui vaccin, Boala X ar putea declanșa o criză sanitară de proporții, cu efecte devastatoare asupra populației și economiei mondiale.

Mai mult, specialiştii au avertizat că Boala X ar putea să nu lase pe nimeni neatins, având potențialul de a prăbuși sistemele de sănătate și de a provoca un colaps economic pe scară largă.

În acest context, a fost accentuată importanța unei colaborări internaționale consolidate pentru cercetare și dezvoltare, precum și pentru consolidarea infrastructurii de sănătate publică, pentru a contracara efectele unei astfel de boli.

Apelul OMS privind pericolul reprezentat de Boala X

În momentul în care această posibilă boală, este recunoscută de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „Boala X”  acest lucru subliniază o preocupare serioasă și proactivă în ceea ce privește amenințările viitoare la adresa sănătății globale.

În plus, această inițiativă, evidențiază înțelegerea că următoarea epidemie majoră poate proveni de la un agent patogen încă necunoscut sau de la unul care, deși cunoscut, nu a fost considerat anterior o amenințare semnificativă pentru sănătatea umană.

De altfel, în timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial din Davos, Elveția, OMS a profitat de oportunitatea de a adresa liderilor mondiali solicitarea de a lua în serios posibilitatea apariției Bolii X și de a investi în măsuri preventive.

În planurile de viitor, acest apel la acțiune subliniază necesitatea unei colaborări globale între guverne, sectorul privat și comunitatea științifică pentru a asigura că lumea este mai bine pregătită pentru a face față unei astfel de provocări.

Aşadar, declarația directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, evidențiază o abordare pragmatică și proactivă în gestionarea riscurilor de sănătate publică la nivel global.

În contextul dat, prin recunoașterea Bolii X ca o posibilă amenințare viitoare, OMS îndeamnă la pregătire în loc de panică, subliniind importanța anticipării și a pregătirii pentru posibile pandemii.

În precizările sale, „Unii spun că acest lucru ar putea crea panică. Nu. Este mai bine să anticipăm ceva ce se poate întâmpla – pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră – și să ne pregătim pentru asta”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,