Operatorii turistici din Deltă cer modificarea legislaţiei pentru a cumpăra peşte direct de la localnici

0 6

Operatorii turistici din Delta Dunării susţin că au ajuns „să se umilească” în faţa cherhanagiilor pentru a cumpăra peşte şi pledează pentru ca autorităţile naţionale să modifice legislaţia astfel încât să aibă acces direct la capturile pescarilor comerciali.

În timpul unui workshop pe tema turismului în perioada pandemiei cu noul coronavirus, ei au cerut modificarea prohibiţiei pescuitului, dar şi înfiinţarea unui oficiu sau a unei autorităţi de turism.

În acest sens, directorul general al unei pensiuni din Uzlina, Dan Ghinescu, a reiterat necesitatea unui cadru legal care să le permită unităţilor de cazare să cumpere peşte de la pescari, în condiţiile în care legislaţia actuală îi obligă pe pescarii comerciali din Deltă să-şi vândă doar punctelor de debarcare şi cherhanalelor din rezervaţie.

„Am ajuns într-un moment în care nici peşte foarte mult nu a fost anul acesta, nici măcar în plasele pescarilor, iar cherhanalele fac legea complet. Chiar nu înţeleg de ce nu reuşim să lămurim că e mai bine pentru toată lumea, şi pentru pescari, şi pentru noi, să simplificăm lucrurile. Altfel, eu aduc peştele din Tulcea înapoi în Deltă, în condiţiile în care pescarul trece cu capturile prin faţa pensiunii către cherhana să îl predea. Suntem chiar caraghioşi”, a afirmat Ghinescu.

În acest context şi directoarea generală a unei pensiuni din satul Crişan, Ileana Vasilief, a amintit că un demers cu acest scop a fost început de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, dar întâlnirile organizate cu autorităţile nu au dus la modificarea legii.

„Am ajuns să ne umilim la cherhanale pentru un kilogram de peşte. Trăim parcă în epoca vasalilor. Am ajuns să cumpăr kilogramul de peşte cu 25 de lei. Din el, aruncăm circa 35%, iar turistul român vine şi spune că nu e pretenţios, mănâncă şi peşte. Noi chiar îl rugăm să fie pretenţios şi să mănânce pui”, a afirmat Ileana Vasilief.

În opunia lor, agenţii economici au amintit faptul că pescuitul sportiv reprezintă un avantaj pentru prelungirea sezonului turistic din Deltă, dar cât timp prohibiţia generală presupune şi prohibiţia ştiucii, specie cu o perioadă de reproducere anterioară prohibiţiei generale, concursurile de pescuit sportiv nu se pot desfăşura.

„Pescuitul în incintele naturale în Deltă trebuie să fie în sistem prinde şi eliberează, iar pescuitul sportiv este tot mai important în zona noastră. Ştiuca are perioada de prohibiţie ianuarie-februarie, deşi eu cred că ar trebui să fie mai devreme. Reintroducerea ei în prohibiţia generală din aprilie-mai ne împiedică să organizăm competiţii sportive catch and release. Consider că este doar o lene a autorităţii care introduce şi ştiuca în această prohibiţie. Vorbim de lunile aprilie-mai, când orice turist sau grup de turişti este un balon de oxigen pentru noi”, a afirmat Dan Ghinescu.

În sensul acesta şi operatorii turistici şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că autorităţile nu reuşesc să facă faţă problemelor majore ale Deltei, ca braconajul piscicol şi vitezele excesive ale ambarcaţiunilor, deşi există soluţii care au fost începute de conducerile anterioare ale Administraţiei Deltei, ca de exemplu sistemul de monitorizare cu GPS a tuturor bărcilor din rezervaţie.

„Sezonul de aproape opt luni de zile trebuie definit legal pentru Deltă. Sigur va dura. Dacă nu avem reprezentativitate la nivel naţional, nu avem o voce, nici legea turismului nu iese, de altfel. Definirea turismului deltaic ne-ar clarifica cumva sezonalitatea de opt luni, din care doar patru sunt de vârf sau semi, două nici măcar semi, iar două, martie şi noiembrie, abia respirăm. Noi plătim taxe pentru ambarcaţiuni şi teren şi impozite pe clădiri pentru un an de funcţionare”, a mai spus Ghinescu.

De asemenea, unii operatori turistici au susţinut reintroducerea unei taxe de pescuit sportiv în Deltă.

„Este normal să existe o taxă de pescuit în Deltă. Sunt turişti care pleacă cu zeci de saci plini cu puiet acasă”, a afirmat directoarea generală a unei pensiuni din Crişan, Denisa Mocanu.

Din punct de vedere al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un resort din satul Crişan, Delta Dunării, un seminar pe tema activităţii turistice în an pandemic, iar în timpul acestuia operatorii economici şi-au prezentat problemele cu care se confruntă.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata