Orașul din România în care este bine să cumperi un apartament sau o garsonieră

De Jurnalul Național Actuale Construcţii 104 citiri
4 min citire
Piața imobiliară a chiriilor, din păcate pentru unii, mai ales pentru cei tineri, a crescut în acest an, astfel că asistăm la o creștere exponențială a ofertei, dar o scădere a cererii. Se pare că, în afară de Capitală, mai există un alt oraș din România în care este bine să cumperi un apartament sau o garsonieră, dar unde chiriile sunt mai mari cu 30%. Astfel, care este orașul din România unde este bine să cumperi un apartament sau o garsonieră decât să închiriezi.

În 2023 au crescut prețurile in orașele mari din Romania

Criza materialelor de construcții, de fapt majorarea prețurilor cu până la 300%, a dus la o creștere a prețurilor, când vorbim de locuințe noi, cumpărate la roșu.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la satistica celor 9 luni din acest an, vom constata o și mai mare schimbare când vorbim de prețurile la chirii.

O statistică recentă, publicată de cei de la Cushman & Wakefield, spune că cererea în București a crescut, fiind tranzacționați 157.100 mp.

Astfel, ”Până la sfârșitul anului 2023 se așteaptă să se încheie pentru prima dată tranzacții de peste 400.000 mp. Cu toate acestea, net take – up-ul a avut o pondere de doar 35% în volumul total închiriat în T3, iar rata de neocupare a înregistrat o creștere minoră de la 14,8% la 14,9% în T3.”, se arată în raportul celor de la Cushman & Wakefield.

În zona de retail, în ultimul trimestru din 2023, se preconiează că vor fi livrate peste 220.000 de metri pătrați de centre comerciale și parcuri de retail, mai spune raportul.

Chiriile au crescut pe toate palierele în acest an

În acest sens, în zona de imobiliare industriale, vom constata că în raport se precizează și creșterea chiriilor centrelor comerciale prime din București, care sunt într-o ușoară creștere în trimestrul al 3-lea din 2023.

 

Trecând mai departe, pe zona chiriilor din imobiliarele rezidențiale, anul 2023 a adus o creștere exponențială în mai toate orașele mari, iar cei mai afectați sunt tinerii studenți aflați în aceste orașe pentru studiile universitare.

Anul 2023 a adus o creștere exponențială

Dacă la nivelul Capitalei știm deja cam care sunt prețurile, o mare surpriză vine dintr-un alt oraș, unde se pare că este bine să cumperi un apartament sau o garsonieră, dar unde chiriile sunt mai mari cu 30%. Așadar, citește mai departe și află care este orașul din România în care este bine să cumperi un apartament sau o garsonieră.

Care este orașul din România în care este bine să cumperi un apartament sau o garsonieră

Analizele recente arată o creștere cu cel puțin 29 de procente a prețurilor pentru chirii în acest an, iar de departe, orașul din România cu cele mai importante creșteri, în afara Bucureștiului, este Brașov.

Datele arată că aici s-au înregistrat cele mai mari creșteri în perioada de studiu, ianuarie-septembie a.c., dar fără a depăși Clujul cu cele mai mari prețuri și Bucureștiul. Același studiu mai preconizează noi creșteri pe palierul chiriilor până la finalul acestui an, iar începutul lui 2024 nu va fi diferit din acest punct de vedere.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,