Oraşul Mihail Kogălniceanu din România care este pe primul loc în Europa, la investiţiile NATO

De Jurnalul Național Actuale Construcţii Investiții 104 citiri
5 min citire
Din punct de vedere al apărării, după acțiunile beligerante din ultimii ani ale Rusie, totul culminând cu actuala situație de război din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică a decis să-și consolideze flancul estic, iar asta înseamnă acum o investiție de peste 2 miliarde de euro într-una din cele mai mari baze ale sale. Locul ales pentru asta este oraşul din România care este acum pe primul loc în Europa.

NATO investește 2,5 miliarde de euro la Mihai Kogălniceanu

Acțiunile militare rusești din ultimii ani au dus la cel mai important conflict de la terminarea Celui De-al Doilea Război Mondial, după invadarea Ucrainei. Pusă sun presiunea rusească, precum și amenințările nucleare ale liderului de la Kremlin, au determinat Alianța Nord-Atlantică să ia noi măsuri strategice și de apărare a granițelor, având în vedere analizele conform cărora Putin ar ataca NATO mai curând decât se aştepta.

În acest fel că au fost mărite contingentele militare din zona estică a graniței NATO, în Polonia și România. O altă decizie, de altfel deloc neașteptată, a fost de a-și reînoi și consolida și echipamentele militare aflate în zonă, astfel că la baza militară de la Mihail Kogălniceanu au fost aduse noi echipamente militare defensive.

Dar, ceea ce a surprins, este această decizie de a investi nu mai puțin de 2,5 miliarde de euro într-un adevărat oraș, construit de la zero, iar locul ales este exact în vecinătatea bazei militare de la Kogălniceanu, având în vedere și recentele decalrații și speculații, conform cărora Klaus Iohannis va ajunge la șefia NATO, iar asta a fost confirmat odată cu declarația președintelui de a-și depune candidtura.

Au fost demarate lucrările de infrastructură

România a demarat deja lucrările de construcție pentru extinderea complexului militar al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Aici vor fi aduși aproximativ 10.000 de soldați, care vor locui cu familiile lor, astfel că de la o bază militară simplă, se va trece la un adevărat oraș, care va putea fi operațional încă din 2040.

Guvernul României investește aproape 2,5 miliarde de euro în acest proiect. Vastul complex militar, rezultat în urma extinderii bazei Mihail Kogălniceanu, se va întinde pe o suprafață de 2.800 de hectare și va conține facilități care nu existau până acum.

Oraşul din România care este pe primul loc în Europa. NATO apreciază mult acest demers, costă miliarde de dolari

În opinia Guvernului României, extinderea bazei „este necesară pentru crearea de noi facilități minime operaționale, precum și pentru dezvoltarea și integrarea celor existente la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru Forțele Armate Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timp util a unei escadrile de aeronave multirol, în intervenții de apărare sau ofensivă”.

Oraşul din România care este pe primul loc în Europa

Extinderea va permite, de asemenea, staționarea în bază a unor unități de forțe terestre, sporind și mai mult capacitatea Mihail Kogălniceanu de a facilita diverse tipuri de operațiuni.

În afirmaţiile sale, „De asemenea, proiectăm infrastructura necesară pentru a putea găzdui și susține capabilități terestre, pentru operațiuni speciale sau orice alt tip de capabilitate militară care este necesară pentru a oferi un răspuns la contextul de securitate [viitor].”, declară Nicolae Crețu, comandantul bazei aeriane 57 Mihail Kogălniceanu, conform Euronews.ro.

Construit inițial în 1955, în primele zile ale Războiului Rece, Mihail Kogălniceanu, cunoscut și sub numele de „MK”, se află în apropierea orașului Constanța, în sud-estul României și la Marea Neagră.

Mihail Kogălniceanu găzduiește Escadrila 863 de elicoptere a Forțelor Aeriene Române, care operează elicoptere IAR-330L. De asemenea, servește ca bază de poliție aeriană a NATO.

Oraşul din România care este pe primul loc în Europa. NATO apreciază mult acest demers, costă miliarde de dolari

Alianța a devenit relativ mai puternică acum, inclusiv pe flancurile nordice, după ce Finlanda și Suedia s-au alăturat NATO, iar ca urmare a acestei decizii, Putin făcea recent noi declarații de amenințare la adresa țărilor nordice, după ce în 2 rânduri, în 2008 și 2016, făcea același lucru.

Sursa – playtech.ro