Parcurile de retail, pe plus, Family Market Iaşi, conceptul Iulius, 45% vânzări mai mari şi cu 10% mai puţină aglomeraţie în trafic

De Jurnalul Național Actuale Companii Construcţii 132 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Analiștii consideră că parcurile de retail, care au luat avânt mai ales în perioada pandemiei, vor cântări tot mai mult în compoziția stocului modern, urmând să își adjudece, în curând, chiar jumătate din acesta. Potrivit unei analize CBRE din aprilie 2024, 40% din totalul suprafeţei închiriabile de retail din România este format din centre comerciale de proximitate de tip retail park.

Explicaţia este simplă. Consumatorii dispun de tot mai puțin timp și sunt orientați spre valoare, astfel încât atunci când aleg unde să facă shopping pentru necesităţile imediate, selecţia este bazată pe criterii de proximitate. Iar avantajele acestora sunt formate: proximitatea, mixul de servicii necesare zilnic și eficientizarea timpului.

Dezvoltare în densităţi urbane mari, deficitare la capitolul retail şi servicii

Deşi în ultimii ani, compania Iulius şi-a concentrat investiţiile şi atenţia pe proiecte foarte mari, de tip mixed-use, în 2022 a văzut potenţialul retail park-urilor şi a inaugurat două astfel de centre. Family Market este un concept de proximitate dezvoltat în zona metropolitană a Iașului, în comuna Miroslava și în cartierul Bucium, două comunităţi cu densităţi urbane mari, populaţii tinere şi nivel ridicat de trai, dar care erau deficitare la capitolul retail şi servicii imediate.

Cu suprafeţe de 6.000 mp închiriabili şi ancorate de câte un supermarket Auchan de 2.000 mp, cele două Family Market sunt situate în locaţii uşor accesibile şi au în mixul de retail magazine complementare de tip discount şi servicii esenţiale zilnic, precum băcănii, carmangerii, curăţătorii, pet store, frizerii, dar şi un Drive Thru McDonald’s.

Din informaţiile companiei, acest concept deservește un public care depășește 40.000 de oameni, cel puţin în cazul Miroslava, una dintre zonele rezidenţiale cu cea mai mare expansiune din judeţul Iași, care, în ultimii ani, a înregistrat şi o dezvoltare economică accelerată, fiind populată, în special, de tineri corporatişti ce lucrează în oraş.

În afirmaţiile sale, „Dezvoltarea rapidă a Iaşului și a județului a dus la o creștere demografică, dar în același timp și la una a nevoilor comunităților. Ambele proiecte Family Market și-au consolidat prezența pe piață, raportând o creștere a vânzărilor cu aproximativ 45% în al doilea an de la inaugurare. Am adus aproape de comunitate serviciile de care are nevoie, cu scopul de a eficientiza activitatea de zi cu zi, pornind de la realitatea că timpul este cea mai importantă și poate cea mai limitată resursă a familiilor moderne. Estimăm scăderea cu 10% a traficului auto dinspre Miroslava și Bucium către Iași, datorită faptului că localnicii sunt scutiți acum de drumuri în oraș pentru cumpărături imediate. Nu în ultimul rând, suntem atenți la schimbarea comportamentului de consum și aducem continuu, ca răspuns, servicii noi”, a spus Radu Pârlea, Shopping Center Manager Family Market.

Care au fost motoarele de creștere?

„Serviciile variate, magazinele de tip fast fashion şi cele cu articole pentru casă şi accesorii, farmaciile și locaţiile cu specialităţi food au fost cel mai căutate de public. Family Market a crescut în acești doi ani și a devenit o platformă de promovare inclusiv a antreprenorilor locali, cu o prezenţă de aproximativ 50% în mixul de chiriaşi ”, a completat Radu Pârlea.

În plus, în proiect apar profile noi, unele pentru prima oară în zonele respective, cum este centrul de fitness de 1.000 mp al reţelei Stay Fit Gym, inaugurat recent.

Astfel, „La finele lunii mai, în centrul Family Market din Miroslava a avut loc deschiderea primei săli de fitness din localitate. Ne-am bucurat că partenerii noştri de la Stay Fit, cu care avem o colaborare foarte bună de anul trecut, de la Palas Campus, au anticipat acelaşi potenţial de dezvoltare a zonei metropolitane a Iaşului ca şi noi şi au făcut această investiţie considerabilă. Miroslava este o comunitate în plină dezvoltare, cu oameni tineri, doritori de servicii chiar la ei acasă, care să le limiteze drumul în oraş, iar strategia noastră este să venim şi cu alte concepte în viitor”, spune managerul Family Market. Astfel, rețeaua dm drogerie markt, un concept cu priză la public, pregătește intrarea, în curând, în Family Market Miroslava.

Iar, spre deosebire de alte formate de retail park, dar în linie cu celelalte dezvoltări marca IULIUS, Family Market include şi spaţii verzi. De exemplu, la Miroslava, a fost creat primul parc din localitate, o zonă verde care s-a transformat într-un loc central de întâlnire pentru comunitate.

În total, ambele proiecte, care reprezintă investiţii totale de peste 24 milioane de euro, includ 50 de magazine. Din aprilie 2023, Iulius operează cele două Family Market printr-un parteneriat joint venture 50-50 cu W&E Assets, grup de investiții româno – american.

Sursa – www.economica.net