Pensionarii din Elveţia vor primi a 13-a pensie

De Jurnalul Național Actuale Bani 97 citiri
5 min citire
Așa cum în România a existat la un moment dat al 13-lea salariu, așa aflăm că într-o țară europeană pensionarii vor primi a 13-a pensie, iar decizia a venit în urma unui referendum.

Elveția a votat prin referendum a 13-a pensie

După cum bine se știe, Elveția este una din țările europene cu cel mai ridicat nivel de trai. Cu toate astea, se pare că pensionarii nu sunt mulțumiți de ceea ce primesc din partea statului, așa că s-a decis ca printr-un referendum să se voteze mai multe beneficii pentru pensionari.

În acest fel, alegătorii elvețieni și-au acordat o lună de pensie în plus în fiecare an, în cadrul unui referendum național care s-a concentrat asupra standardelor de viață pentru persoanele în vârstă. Conform datelor publicate ulerior, doar 60% dintre alegători au spus „da” în sondajul de duminică, iar separat, 75% au respins creșterea vârstei de pensionare de la 65 la 66 de ani. Pensia de stat lunară maximă este de 2 550 de euro, insuficientă au spus cei care au votat la referendum, pentru a trăi în Elveția.

Costul vieții în Elveția, printre cele mai ridicate din lume

Statistica ultimilor ani, deși salariile sunt relativ mari aici, a scos în vidență faptul că în Elveția, costul vieții, în special în orașe precum Zurich și Geneva, este unul dintre cele mai ridicate din lume. Primele de asigurare de sănătate, care sunt obligatorii pentru toată lumea, au crescut rapid, iar persoanele în vârstă au uneori dificultăți în a le plăti.

Femeile care ar fi putut avea pauze de lucru pentru a-și crește familia, precum și imigranții recrutați cu zeci de ani în urmă pentru a lucra în fabricile, restaurantele sau spitalele elvețiene, pot întâmpina dificultăți deosebite în a ajunge la sfârșit de lună.

Din ce în ce mai mulți oameni lucrează până la 70 de ani nu din alegere, ci din necesitate. Între timp, în rândul tinerei generații, stresul legat de muncă și epuizarea sunt în creștere. Propunerea de majorare a pensiilor a venit din partea sindicatelor, dar a fost respinsă de guvernul elvețian, de parlament și de liderii din mediul de afaceri, care au susținut că este inaccesibilă.

Măsura aliniază pensia de stat la sistemul de salarizare din Elveția

De data aceasta, au spus că ajunge, folosindu-se de puterea pe care le-o oferă sistemul de democrație directă din Elveția pentru a vota pentru ei înșiși o lună de pensie suplimentară în fiecare an. Inițiativa a obținut, de asemenea, dubla majoritate necesară, și anume a obținut votul pentru a 13-a pensie  în majoritatea celor 26 de cantoane ale țării.

Rezultatul a fost descris ca o victorie istorică pentru pensionari de către Avivo, o asociație elvețiană care apără drepturile pensionarilor actuali și viitori. Măsura aliniază pensia de stat la sistemul de salarizare din Elveția, care este, de asemenea, plătită în 13 tranșe, ceea ce înseamnă că angajații primesc o plată dublă în noiembrie.

Aşadar, sistemul a fost conceput inițial pentru a-i ajuta pe oameni înainte de Crăciun și de factura fiscală anuală. După cum au subliniat pensionarii elvețieni, pensiile erau și ele impozitate, și acest aspect nu se oprea la 65 de ani. Ca un alt semn că elvețienii sunt dornici să înțeleagă că viața nu trebuie să fie numai muncă și nu distracție, ei au respins, de asemenea, cu o majoritate covârșitoare, creșterea vârstei de pensionare. Cu toate acestea, votanții care au decis a 13-a pensie, privind economia în plină expansiune a Elveției, al cărei succes se datorează în mare parte muncii lor, cred în mod clar că țara  își poate permite acest lucru.

Sursa – playtech.ro