Peste 40 de jurnalişti din întreaga lume au fost ucişi pe parcursul lui 2020

46

Pe parcursul anului 2020, peste 40 de jurnalişti şi lucrători din media, din întreaga lume, au fost ucişi şi alţi peste 200 au fost arestaţi, în timp ce îşi făceau meseria, relevă un raport sumbru publicat în ajunul Zilei internaţionale a Drepturilor Omului, marcată joi, transmite dpa.

Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, care a realizat acest raport plasează, din nou, Mexicul pe locul I în lista ţărilor cu cei mai mulţi ziarişti ucişi în 2020, cu 13 din totalul de 42 de cazuri. Mexic ocupă această poziţie pentru a patra oară în cinci ani.

Dar, alţi cinci au fost ucişi în Pakistan, în Afganistan, India, Irak şi Nigeria câte trei, cel puţin până în momentul realizării raportului.

În acest sens, federaţia jurnaliştilor, care are 600.000 de membri în 150 de ţări, a mai consemnat în raport că zeci de membri ai breslei au fost arestaţi pe parcursul acestui an, de multe ori fără să li se aducă acuzaţii, în ţări ale căror guverne au vrut astfel să scape de ochii vigilenţi ai presei.

„Aceste constatări pun în lumină abuzurile grosolane ale unor guverne care încearcă să se apere de la a fi trase la răspundere aruncându-i pe jurnalişti după gratii şi refuzându-le dreptul la un proces adecvat”, a spus preşedintele organizaţiei, Younes Mjahed.

Dar şi „Numărul înfiorător de mare de colegi ai noştri aflaţi în detenţie aminteşte preţul uriaş plătit de jurnaliştii din lume pentru aflarea adevărului, în interesul public”, a adăugat el.

Dar, această publicare a raportului, a coincis cu deschiderea, miercuri, a unei conferinţe online dedicată libertăţii presei, organizată de guvernul olandez şi agenţia culturală a ONU, UNESCO.

Deşi noul bilanţ indică o tendinţă de scădere, militanţii pentru drepturile omului au avertizat miercuri, că nu trebuie lăsată jos garda, în faţa pericolelor şi a ameninţărilor constante.

„Jurnaliştii nu numai că distribuie informaţii vitale în timpul pandemiei, ne ajută şi să distingem adevărul de fals, ceea ce este fundamental pentru contractul nostru social”, a spus directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata