Pieţele IPO stabilesc noi recorduri în primul trimestru din acest an

99

În anul 2021, pe piaţa IPO globală, s-au înregistrat 430 de tranzacţii, care au atras capitaluri în valoare de 105,6 miliarde de dolari, reprezentând creşteri de 85% şi, respectiv, 271% faţă de perioada similară a anului trecut, conform raportului trimestrial EY Global IPO Trends din primul trimestru al 2021.

În conformitatea unui comunicat de presă al companiei de consultanţă, reiese că în condiţiile de piaţă atractive, din 2021 au generat în primul trimestru al anului cele mai bune performanţe de prim trimestru din ultimii 20 de ani, atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca valoare a capitalurilor atrase. În egală măsură cu activitatea intensă de pe pieţele IPO tradiţionale, şi ofertele publice iniţiale prin intermediul societăţilor vehicul investiţional (SPAC) au stabilit noi recorduri în primul trimestru, înregistrându-se mai multe tranzacţii şi venituri mai mari decât în întreg anul 2020.

În intensificare activităţii pieţei, poate fi atribuită volumului mare de lichidităţi şi noilor oportunităţi oferite de pandemia provocată de COVID-19. Totodată, tranzacţiile speculative şi oportuniste, alături de promovarea platformelor de investiţii destinate persoanelor fizice în rândul publicului larg, inclusiv al generaţiilor tinere, au făcut ca investiţiile să fie mai accesibile ca oricând. În ceea ce priveşte perspectivele, atitudinea investitorilor rămâne prudentă, pe fondul temerilor legate de o prefigurată corecţie a pieţei. Având în vedere aceste aspecte, investitorii vor căuta în continuare să îşi valorifice investiţiile, profitând de disponibilitatea lichidităţilor, acolo unde acestea încă mai există.

Perioada de rezistenţă la şocuri a regiunii Americii de Nord şi de Sud a continuat în T1, când s-au realizat 121 de tranzacţii şi venituri în valoare de 45,2 miliarde de dolari. Per total, bursele din regiune au înregistrat cel mai mare număr de tranzacţii şi cele mai mari venituri cumulate din ultimii peste 20 de ani. În regiunea Asia-Pacific, s-au înregistrat cele mai mari venituri generate de ofertele publice iniţiale din ultimii 20 de ani, efectuându-se 200 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 34,3 miliarde de dolari. După un an 2020 discret, pieţele IPO din EMEIA au revenit la viaţă în primul trimestru al anului 2021, rezultatul fiind 109 tranzacţii IPO şi capitaluri atrase în valoare de 26,1 miliarde de dolari.

Astfel, sectorul tehnologic şi-a păstrat primul loc în T1 2021, dominând clasamentul atât ca număr de IPO-uri (111), cât şi ca valoare a tranzacţiilor (46,1 miliarde de dolari). Acesta a fost urmat de sectorul sănătăţii, unde s-au înregistrat 78 de tranzacţii IPO şi venituri în valoare de 14 miliarde de dolari. Pe locul al treilea, în funcţie de numărul tranzacţiilor, s-a plasat sectorul industrial, unde au avut loc 57 de tranzacţii care au atras capitaluri în valoare de 6,3 miliarde de dolari.

„În T1 2021, bursa locală a fost prima din regiune care a depăşit nivelul de dinainte de criza din 2008 prin indicele său de referinţă, BET, care a atins un nou record istoric. Există un interes crescut din partea companiilor şi a investitorilor pentru listări pe piaţa alternativă, AeRO. În T1 2021, IPO-urile s-au ridicat la suma de 7,9 milioane de euro în sectoare precum securitatea cibernetică, construcţiile şi comercianţii cu amănuntul, în timp ce listarea primei companii româneşti de REIT (Real Estate Investment Trust n.r.) a deschis calea pentru modificări legislative pentru acest tip de investiţii, lucru care ar putea contribui la diversificarea portofoliilor. Ministerul Finanţelor Publice a continuat cu o altă rundă de vânzări de obligaţiuni de stat pentru populaţie, atrăgând o sumă totală de 286 milioane de euro. Mai mult, segmentul obligaţiunilor corporative a fost foarte animat în acest trimestru, cea mai mare emisiune de 40 milioane de euro venind de la principalul jucător din industria agro românească”, a spus Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România.

În viziune sa, acesta susţine că piaţa de capital din România, devine din ce în ce mai vizibilă, două noi companii fiind incluse în indicii FTSE Russell (Bittnet Systems şi TeraPlast). Cu toate acestea, un pas semnificativ s-ar face dacă companiile de stat vor fi listate, atât prin prisma unei mai mari transparenţe şi bune diversificări a investiţiilor, dar mai ales pentru contribuţia semnificativă ce poate fi adusă la bugetul de stat.

„Cel mai notabil eveniment este listarea UiPath, primul unicorn românesc, la Bursa de Valori din New York, marcând un moment istoric pentru mediul de business local. Această poveste de succes vine să confirme şansele pe care antreprenorii români le au pentru a atinge recunoaşterea internaţională cu un produs scalabil, de larg interes în contextul actual şi cu acces la facilităţi de finanţare pentru o dezvoltare rapidă”, a declarat Florin Vasilică.

Pieţele IPO de pe continentul american doboară recordurile atât în privinţa numărului, cât şi a valorii tranzacţiilor în T1 2021
Activitatea IPO de pe pieţele din regiunea Americii de Nord şi de Sud a fost de peste trei ori mai mare ca număr de tranzacţii faţă de trimestrul I din 2020, majorându-se cu 218% (121 IPO-uri), iar valoarea acestora a înregistrat o creştere fără precedent, de 446%, la 45,2 miliarde de dolari. Deşi sectorul sănătăţii a continuat să conducă în regiune ca număr de tranzacţii în primul trimestru, cu 44 de IPO-uri (care au atras 8,7 miliarde de dolari), sectorul tehnologic a dominat în zona capitalurile atrase în regiune, cu 21,4 miliarde de dolari (prin 33 de tranzacţii).

– În SUA, s-au înregistrat în T1 2021 tranzacţii reportate din 2020, iar emitenţii au profitat de cotaţiile ridicate, în principal în privinţa companiilor din sectorul tehnologic, generând 99 de IPO-uri, care au atras venituri totale în valoare de 41,1 miliarde de dolari.

– Regiunea Asia-Pacific a început anul cumulând aproape jumătate (47%) din activitatea IPO globală din T1 2021. Această regiune a înregistrat 200 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri totalizând 34,3 miliarde de dolari, cea mai mare valoare atinsă în primul trimestru al ultimilor 20 de ani, doborând recordul precedent, din T12010. În ceea ce priveşte activitatea pe sectoare, tehnologia le-a depăşit pe toate celelalte atât ca volum (51), cât şi ca valoare (17,7 miliarde de dolari).

– Creşterea economică pozitivă a Chinei a fost reflectată de această dinamică a activităţii IPO. În pofida unei noi proceduri de examinare instituite de autorităţile chineze, această ţară a înregistrat o creştere de 51% a numărului de tranzacţii (133) şi de 121% a capitalurilor atrase (28,9 miliarde de dolari) faţă de perioada similară a anului trecut. Şi activitatea IPO niponă a rămas stabilă, fondurile au continuat să se orienteze către startup-urile din domeniul tehnologiei avansate, rezultând un grup solid de candidaţi IPO. Per total, în Japonia s-au înregistrat 20 de oferte publice iniţiale, care au atras capitaluri în valoare de 1 miliard de dolari.

– Regiunea EMEIA a avut un start puternic în T1 2021, influenţat de dinamismul trimestrului al patrulea al anului trecut. Activitatea susţinută din regiune poate fi atribuită cotaţiilor ridicate, volatilităţii reduse şi încrederii tot mai mari într-o posibilă revenire economică. Per total, EMEIA a înregistrat 109 tranzacţii IPO, cu 179% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Aceste tranzacţii au atras capitaluri în valoare de 26,1 miliarde de dolari, o creştere de 646% faţă de primul trimestru din 2020.

– Europa şi-a menţinut rezistenţa la şocuri, în pofida restricţiilor impuse de perioada de pandemiei, şi a înregistrat o creştere a încrederii investitorilor. Activitatea IPO europeană s-a îmbunătăţit în T1 2021, numărul de tranzacţii a crescut cu 315% (83), iar valoarea acestora cu 1.814% (23,1 miliarde de dolari). În Regatul Unit, investitorii şi-au menţinut apetitul, iar companiile au profitat de creşterea accelerată de pandemie şi de nivelul ridicat de lichidităţi. Regatul Unit a încheiat trimestrul cu 17 IPO-uri, care au atras capitaluri în valoare de 7,5 miliarde de dolari, o majorare de 467% şi, respectiv, 1.031%.

Deşi atitudinea pieţei se încadrează pe o tendinţă pozitivă, raportul menţionează că incertitudinile vor continua să fie prezente, generând volatilitate în piaţă. Probabilitatea unor noi valuri ale pandemiei de COVID-19 în toată lumea, în combinaţie cu ritmurile diferite de vaccinare la nivel global, cu tensiunile geopolitice, inflaţie, ratele dobânzii şi capacitatea sistemelor financiare globale de a face faţă unor şocuri neaşteptate pe pieţe reprezintă toate ingredientele furtunii perfecte. Indiferent dacă o companie decide să adopte calea unei oferte publice iniţiale tradiţionale, a unei fuziuni prin intermediul unui SPAC sau a unei listări directe, companiile bine pregătite, cu poveşti de business atractive, care activează în sectoare populare, ar trebui să acţioneze acum pentru a profita de fereastra de oportunitate a tranzacţiilor cât timp aceasta rămâne deschisă.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata