Premierul Boris Johnson anunţă în parlament că „lockdown”-ul din Anglia va fi ridicat gradual

248

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a avertizat, miercuri în parlament că încheierea ultimului „lockdown” din Anglia va necesita o „ridicare graduală” în timp, angajându-se în acelaşi timp că şcolile vor fi „primele care se vor redeschide”, relatează Reuters.

Adresându-se parlamentului înainte ca deputaţii să voteze asupra măsurilor introduse la începutul săptămânii, Johnson şi-a apărat decizia de a introduce noul „lockdown” atunci când a făcut-o, afirmând că noua tulpină de coronavirus, mai contagioasă, nu i-a lăsat prea multe variante.

Răspunzând criticilor că a decis să menţină şcolile primare închise la o zi după ce a spus că acestea ar trebui să-şi reia activitatea, Johnson a spus că a făcut „tot ce ne stă în putere pentru a le ţine deschise” până când „orice altă opţiune a dispărut”.

„Iar când vom începe să ieşim din lockdown, promit că ele vor fi primele deschise. Acest moment ar putea veni după vacanţa de la mijlocul lui februarie, deşi ar trebui să rămânem extrem de prudenţi în privinţa calendarului care urmează”, a mai spus premierul britanic.

„Şi, aşa cum a fost cazul primăvara trecută, ieşirea noastră din coconul lockdown-ului nu va fi un big bang, ci o ridicare graduală”, a explicat Johnson.

În contextul Covid-19, Marea Britanie a fost printre ţările cele mai dur lovite de COVID-19, având cel mai ridicat bilanţ al deceselor. După apariţia noii tulpini de coronavirus, numărul de noi îmbolnăviri zilnice a ajuns la niveluri record, suprasolicitând serviciul sanitar.

Iar, Boris Johnson, care a fost criticat că a fost prea lent în introducerea unor restricţii stricte în primul val al pandemiei, este puţin probabil să se confrunte cu o rebeliune de amploare în rândul Partidului Conservator la votul privind lockdown-ul, notează Reuters.

În ultima perioadă de timp pentru ezitarea în a introduce măsuri mai aspre pentru a limita creşterea numărului de cazuri şi mesajele sale amestecate privind deschiderea şcolilor primare au atras critici, nu doar în rândul laburiştilor.

Iar când unii din partidul său sunt nemulţumiţi de orice restricţii „draconice”, cerând ca ele să fie înlăturate cât de curând posibil. Johnson a fost însă prudent în a avansa repere temporale.

El a spus că legislaţia se va aplica până la 31 martie „nu pentru că ne aşteptăm ca lockdown-ul naţional deplin să continue până atunci, ci pentru a permite o ieşire constantă, controlată şi bazată pe dovezi din nivelurile de alertă”.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata