Premiile Nobel – Valoarea recompensei financiare va creşte în acest an cu 110.000 de dolari

Foto: ideeaeuropeana.ro
0

Anul acesta, laureaţii prestigioaselor premii Nobel, vor primi o sumă suplimentară de 1 milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), a anunţat joi, directorul fundaţiei care atribuie aceste trofee, informează Reuters.

Astfel, premiul în bani oferit fiecărui laureat Nobel va ajunge la 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), a raportat cotidianul Dagens Industri.

“Decizia a fost luată întrucât costurile noastre şi capitalul nostru se află într-o relaţie stabilă, într-o situaţie complet diferită faţă de cele din trecut”, a declarat Lars Heikensten, directorul Fundaţiei Nobel.

Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, a lăsat moştenire suma de 31 milioane de coroane suedeze – aproximativ 1,8 miliarde de coroane suedeze la valoarea actuală, potrivit Fundaţiei Nobel – pentru a finanţa aceste premii, care sunt atribuite, încă din anul 1901.

Aşadar, suma care însoţeşte premiul Nobel a variat de-a lungul anilor, începând de la 150.000 de coroane suedeze şi ajungând la 1 milion de coroane suedeze în 1981.

Dar, valoarea acestei recompense financiare a crescut semnificativ în anii 1980 şi 1990, ajungând la 9 milioane de coroane suedeze în 2000 şi la 10 milioane de coroane suedeze în anul următor.

Însă, criza globală a creditelor din perioada 2008-2009 a afectat investiţiile făcute de Fundaţia Nobel, iar Lars Heikensten, fost guvernator al Băncii Centrale a Suediei, a fost adus la conducerea instituţiei pentru a pune ordine în finanţele acesteia.

Astfel, premiul în bani a fost redus la 8 milioane de coroane suedeze în 2012, dar a crescut din nou la 9 milioane de coroane suedeze în 2017.

Însă, Lars Heikensten, se va retrage din funcţie la sfârşitul acestui an dar va fi înlocuit de un fost ministru de Externe al Norvegiei, Vidar Helgesen, a spus că Fundaţia Nobel va continua să crească “din când în când” valoarea în bani asociată acestor premii.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata