Premiul Nansen pentru refugiaţi: O columbiancă, recompensată de ONU pentru lupta împotriva exploatării sexuale a copiilor

Foto: laprensalatină.com
0

În ediţia de anul acesta, columbianca Mayerlin Vergara Perez este laureata a prestigiosului premiu Nansen pentru refugiaţi, pentru salvarea timp de două decenii a numeroşi copii exploataţi sexual, a anunţat joi ONU, relatează AFP.

Astfel, activitatea lui Mayerlin Vergara Perez, cunoscută drept “Maye”, a făcut posibilă schimbarea legii în ţara sa, pentru a-i condamna la pedepse mai mari cu închisoarea pe cei care facilitează exploatarea sexuală a copiilor.

Proaspătul premiul Nansen acordat de Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) “aduce un omagiu persoanelor, grupurilor şi organizaţiilor a căror activitate depăşeşte cu mult obligaţiile lor profesionale de a proteja refugiaţii, persoanele strămutate şi apatrizii”, a subliniat agenţia ONU pentru refugiaţi pe site-ul său.

“Oameni ca Maye reprezintă ce este mai bun în noi. Curajul şi abnegaţia sa de a salva şi proteja copii vulnerabili reprezintă pur şi simplu un gest eroic”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi.

“Angajamentul său de neclintit a salvat vieţile a sute de refugiaţi şi le-a dat speranţă în viitor”, a adăugat el.

Mayerlin Vergara Perez este coordonatorul regional în Caraibe pentru Fundaţia Renacer, care a ajutat peste 22.000 de copii.

În acest context, aceasta vorbind într-un videoclip al UNHCR despre copiii pe care îi salvează, “Maye” subliniază vulnerabilitatea lor: “Vin la noi plini de durere, tristeţe şi disperare şi casa noastră devine acel loc, acel refugiu în care pot fi ei înşişi”.

În acest sens, ceremonia de acordare a premiului va avea loc pe 5 octombrie, virtual, din cauza pandemiei de coronavirus.

Aşadar, premiul Nansen pentru Refugiaţi a fost creat în 1954 şi poartă numele exploratorului norvegian Fridtjof Nansen, care a fost primul Înalt Comisar pentru Refugiaţi al Societăţii Naţiunilor, din 1920 până în 1930.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata