Prețul grâului a făcut un salt major după ce India a interzis exportul de cereale

Prețul grâului a făcut un salt uriaş pe piețele internaționale după ce India a interzis exportul cerealelor de bază, transmite BBC. Indicele de referință al grâului a crescut cu până la 5,9% la Chicago, fiind cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Astfel, interzicerea exporturilor vine în situaţia în care un val de căldură a afectat culturile de grâu din India , ducând prețurile interne la un nivel record.

În acest an, prețul grâului a crescut cu aproximativ 60% pe piețele mondiale.

Guvernul indian a precizat că va permite în continuare exporturile susținute de scrisori de credit care au fost deja emise și către țările care solicită livrări „pentru a-și acoperi nevoile de securitate alimentară”.

În plus, oficialii guvernamentali au precizat  că interdicția nu este permanentă și că ar putea fi revizuită.

Cu toate acestea, decizia a fost criticată de miniștrii agriculturii din cadrul Grupului celor șapte națiuni (G7), reuniți în Germania.

„Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza”, a precizat ministrul german al alimentației și agriculturii, Cem Ozdemir.

G7 este o organizație formată din cele mai mari șapte economii avansate din lume, care domină comerțul global și sistemul financiar internațional. Acestea sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Cu toate că India este al doilea mare producător de grâu din lume, nu a fost până în prezent un exportator important, pentru că cea mai mare parte a recoltei sale este vândută pe piețele interne.

Dar exporturile de grâu ale Ucrainei s-au prăbușit după invazia rusă, iar în condițiile în care seceta și inundațiile amenință culturile altor producători importanți, traderii se așteptau ca livrările din India să compenseze o parte din deficit.

Înainte de interdicție, India își propusese să livreze anul acesta o cantitate record de 10 milioane de tone de grâu.

În luna martie, prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nou record, după ce războiul din Ucraina a provocat un „salt uriaș”, conform Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Acest lucru s-a întâmplat în situaţia în care conflictul a întrerupt livrările de la cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea-soarelui – Ucraina – ceea ce înseamnă că și costurile altor produse au urcat. Țara este, totodată, un producător important de cereale, ca porumbul și grâul, al căror preț a crescut brusc și el.

ONU a precizat că prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în aprilie, însă rămân cu aproximativ 30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În plus, creșterea prețurilor la alimente, împreună cu o creștere bruscă a costului energiei, au dus la creșterea inflației în întreaga lume.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata