Primarul Sectorului 6 propune extinderea sistemului unităţilor de achiziţii publice centralizate

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, propune extinderea sistemului unităţilor de achiziţii publice centralizate la nivelul Capitalei, pecizând că printre avantajele acestei proceduri se numără eficienţa economică.

Acesta a afimat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că autoritatea locală şi opt instituţii din subordinea sa au derulat trei astfel de licitaţii pentru produse de papetărie, servicii de pază şi curăţenie.

„Explorăm şi alte domenii unde putem să luăm, dacă nu toate instituţiile din subordine, măcar trei-patru care au activităţi şi nevoi similare şi să gândim nişte unităţi centralizate. (…) Mi se pare o foarte bună practică să căutăm şi alte domenii în care să facem astfel de licitaţii (…), vrem să ducem sistemul chiar la nivelul întregului Bucureşti, pentru că municipiul are şapte primării şi au fost nişte discuţii de tatonare în acest moment între edilii de sectoare în special să gândească nişte unităţi interesate de achiziţii (…). Am merge cu acest concept la alt nivel, dacă am reuşi să-l implementăm la nivelul Bucureştiului”, a precizat Ciprian Ciucu.

Conform lui Ciucu, acest sistem de achiziţii publice are multe beneficii, printre care „preţurile unitare” şi „un control suplimentar”, deoarece la proceduri participă instituţii din subordinea Primăriei Sectorului 6, fiecare cu câte un reprezentant, ca atare măsura are rol în prevenirea corupţiei.

„Alte avantaje ţin de specializarea oamenilor, aceştia schimbă mult mai uşor idei şi competenţe şi cel mai important avantaj este până la urmă preţul obţinut, pentru că atunci când achiziţionezi cantităţi mari, teoretic cel puţin, preţurile trebuie să fie mai mici”, a precizat Ciprian Ciucu.

Referitor la maşinile de tuns iarba cumpărate pentru şcoli, el a afirmat că a fost o achiziţie „făcută în grabă”. „A fost neclar şi de aceea am ajuns aici (…), a fost la un preţ ceva mai mare decât pe piaţă (…), de aceea venim cu acest sistem (n.r. de unităţi de achiziţii publice centralizate)”, a adăugat edilul Sectorului 6.

Edilul a amintit că în cazul achiziţiei maşinilor de tuns iarba pentru şcoli a fost sesizată Curtea de Conturi să facă verificări. „Noi am trimis mai departe Corpul de control către Curtea de Conturi să vină să controleze dacă au fost probleme acolo”, a mai spus Ciprian Ciucu.

De asemenea, primarul a estimat că în acest moment aparatele de tuns iarba sunt folosite la jumătate dintre şcolile din Sectorul 6.

La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Iuliana Feclistov, a amintit că instituţia pe care o reprezintă a demarat un program-pilot în cadrul căreia au fost înfiinţate trei unităţi de achiziţii publice centralizate la Consiliul Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Sibiu şi Primăria Timişoara.

„Am mai realizat nouă foi de parcurs pentru alte posibile unităţi centralizate, printre care şi Primăria Sectorului 6. (…) Urmează etapa a doua în care vor fi selectate din rândul acestor nouă foi de parcurs patru unităţi centralizate ce vor fi înfiinţate prin programul PNRR”, a mai spus Iuliana Feclistov.

Sursa: agerpres.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata