Proiectul „O şansă pentru fiecare” – un proiect educaţional în sprijinul celor vulnerabili

De Jurnalul Național Educaţie 238 citiri
4 min citire
În contextul educaţiei online, Fundaţia Te Aud România şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava derulează proiectul „O şansă pentru fiecare” – un proiect educaţional în sprijinul celor vulnerabili.

O dată cu epidemia de Coronavirus a ieşit la iveală şi imensa disparitate tehnologică în rândul copiilor şi tinerilor din medii dezavantajate. Lipsa echipamentelor IT a devenit un impediment major pentru participarea la şcoala online iar din categoria celor afectaţi de această situaţie fac parte şi copiii din sistemul de protecţie socială. Evoluţia problematicii protecţiei copilului generează riscuri la nivel macroeconomic. Principala şi poate cea mai de bază nevoie a copiilor la momentul de faţă este tocmai lipsa acestor dispozitive electronice de bază pentru a le facilita accesul la educaţie.

În acest sens, proiectul „O şansă pentru fiecare” îşi propune să echipeze un număr de 20 de copii şi tineri, care beneficiază de măsura plasamentului la asistenţi maternali profesionişti sau plasament la rude/persoane fără grad de rudenie, cu calculatoare, pentru a le facilita accesul la educaţia online, în contextul vremurilor pe care le parcurgem împreună.

Astfel, Fundaţia Te Aud România este unul din laureaţii programului Dăm Click pe România, organizat de Asociaţia Ateliere Fără Frontiere şi implementat cu sprijinul Kaufland România şi OMV Petrom. Laureaţii au fost aleşi, pe baza evaluării proiectelor depuse, de către o comisie alcătuită din reprezentanţi ai Ateliere Fără Frontiere şi ai partenerilor ediţiei. Comisia a urmărit relevanţa, impactul, fezabilitatea şi sustenabilitatea proiectelor depuse de către candidaţi.

În plus, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere a anunţat laureaţii programului Dăm Click pe România 2020 şi a adăugat 122 şcoli şi organizaţii selectate pentru a beneficia de 2000 de calculatoare, astfel încât lipsa echipamentelor IT să nu mai fie un impediment pentru participarea la şcoala online, dar şi pentru a susţine iniţiative locale pentru integrare şi educaţie.

În opinia sa, „Copiii sunt viitorul nostru iar valorile pe care aceştia şi le însuşesc de-a lungul timpului sunt în strânsă colaborare cu educaţia pe care o primesc. Din păcate, acest sector este cel mai puternic afectat în contextul pandemiei internaţionale. Implementarea acestui proiect este o cărămidă necesară în egalitatea de şanse şi promovarea incluziunii sociale. Le mulţumim celor de la Ateliere Fără Frontiere pentru şansa acordată şi, bineînţeles, D.G.A.S.P.C. Suceava – cu care, la nivel judeţean, reuşim de ani de zile să implementăm proiecte în folosul copiilor şi tinerilor din comunitatea Suceveană” declară Gabriela Popescu, preşedintele Fundaţiei Te Aud România.

La rândul său, „Pentru copiii şi tinerii din cadrul sistemului de protecţie, Primăvara vine cu acest proiect educaţional generos derulat de către Fundaţia Te Aud România în colaborare cu instituţia noastră. Ne bucurăm pentru faptul că acest proiect a fost câştigător, venind astfel în sprijinul copiilor şi tinerilor din cadrul sistemului de protecţie, care vor avea acces mai uşor la cursurile online, şi mulţumim pe această cale, doamnei Gabriela Popescu – preşedinte, membrilor fundaţiei precum şi tuturor voluntarilor care ne sunt mereu aproape. Prietenia, voluntariatul, altruismul, empatia şi dragostea pentru semeni, sunt cele mai frumoase daruri care sunt de nepreţuit pentru beneficiarii sistemului de protecţie, de aceea în numele lor vă mulţumim şi vă dorim să vă bucuraţi de o primăvară caldă cu multă iubire şi oameni dragi aproape!” transmite Nadia Creţuleac, director executiv al DGASPC Suceava.