Rafila propune comunităţii rome să desemneze un consilier onorific la MS

De Jurnalul Național Cultură Lifestyle Sănătate 165 citiri
3 min citire
În cadrul unei dezbateri alături de membri ai comunităţii rome, pe tema vaccinării anti-COVID, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit luni, 13 decembrie, de importanţa încrederii reciproce şi a avansat ideea numirii unui consilier onorific la minister care să faciliteze comunicarea.

Astfel, „Eu chiar vreau să vă rog, să putem să mergem în comunitate împreună sau în comunităţi împreună, să desemnaţi o persoană din partea dumneavoastră care să fie consilier onorific la Ministerul Sănătăţii şi prin care să putem să ţinem legătura, încât lucrurile să nu le facem doar la nivel teoretic, să mergem împreună cu dumneavoastră, să mergem în comunităţi şi să vedem ce tip de informaţii sau ce cale de informare putem avea astfel încât informaţia şi lămuririle să ajungă la toţi membrii comunităţii rome şi nu numai”, a afirmat ministrul.

Participarea la dezbaterea online organizată de către Agenţia Naţională pentru Romi alături de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi de preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, va produce schimbări în această comunitate.

În opinia sa, „Important este să fim parteneri cu dumneavoastră şi să nu fie frica cea care generează comportamentele, să fie încrederea şi buna-credinţă”, a subliniat ministrul Rafila.

În acest sens, Raed Arafat a spus că vaccinarea este „singura metodă sigură” de a trece peste pandemie. „Chiar şi cu varianta nouă, sunt indicii că ea reduce posibilitatea de a face o formă gravă”, a punctat el.

La rândul său, Valeriu Gheorghiţă a detaliat modul în care poate fi organizată o caravană de vaccinare într-o comunitate.

„În momentul de faţă trebuie să avem o solicitare din partea comunităţii, din partea reprezentantului autorităţii locale – şi vorbim aici în mod deosebit de primar, care va face o solicitare către centrul judeţean de conducere şi coordonare a intervenţiei, care ulterior trimite această nevoie către Direcţia de Sănătate Publică -, şi noi organizăm fie echipe mobile de vaccinare, fie caravane care ajung în comunitate şi putem să vaccinăm la domiciliu, mai ales persoane care sunt greu deplasabile, care au acele boli care îi imobilizează la pat şi împreună cu persoana respectivă se pot vaccina şi membrii familiei sau aparţinătorii”, a punctat preşedintele CNCAV.

În opinia sa, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Iulian Paraschiv, a vorbit şi despre cauzele ratei mici de vaccinare în comunitate.

„Procentajul mare al celor nevaccinaţi în cadrul comunităţilor de romi este datorat faptului că nu au avut acces la informaţii, nu au avut un dialog cu medicii din comunitate”, a spus acesta.

Aşadar, potrivit lui Iulian Paraschiv, 1.000 de romi din administraţia publică şi comunităţi au participat la discuţia online de luni.