Raportul HRW despre închisorile supraaglomerate din Pakistan evidențiază abuzurile | Știrile închisorii

De Jurnalul Național Externe 163 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Islamabad, Pakistan – Un grup proeminent pentru drepturile omului a suscitat alarma cu privire la închisorile supraaglomerate din Pakistan și a cerut reforme în sistemul de justiție penală al țării.

Într-un raport publicat miercuri, Human Rights Watch (HRW) a declarat că cele peste 100 de închisori din Pakistan aveau cel puțin 88.000 de deținuți, față de capacitatea aprobată oficial de 65.168.

Supraaglomerarea a „agravat deficiențele de sănătate existente” și i-a lăsat pe prizonieri „vulnerabili la bolile transmisibile”, a spus HRW în raportul său de 55 de pagini, intitulat Un coșmar pentru toată lumea: Criza sănătății în închisorile din Pakistan.

Unele celule de închisoare, potrivit raportului, țineau până la 15 prizonieri atunci când erau proiectate pentru doar trei persoane.

„Pakistanul are unul dintre cele mai supraaglomerate sisteme penitenciare din lume”, se spune, adăugând că mulți deținuți nu au putut avea acces la medicamente și tratament, chiar și pentru nevoile de sănătate de bază.

Prizonierii sunt forțați să trăiască în condiții insalubre și „păduchii, puricii, scabia și bolile de piele sunt frecvente în închisoare”, se spune.

Pe lângă lipsa de unități de asistență medicală în închisori, raportul a evidențiat și abuzurile de drepturi cu care se confruntă deținuții, inclusiv tortura, discriminarea și lipsa accesului la asistență juridică.

„Maltratarea” a prizonierilor

Raportul HRW spunea că prizonierele sunt supuse „maltratării și abuzurilor” pe scară largă.

Citând avocați și activiști pentru drepturile omului, raportul spunea că femeile sunt deosebit de vulnerabile la abuzul de către gardienii bărbați ai închisorii, „inclusiv agresiuni sexuale, viol și presiuni pentru a face sex în schimbul hranei sau favorurilor”.

Igiena menstruației femeilor a fost menționată ca unul dintre domeniile de îngrijorare și neglijare deosebită. Organismul pentru drepturile omului a spus că a vorbit cu nouă foste deținute, dintre care trei au spus că nu le-au fost „furnizate în mod obișnuit” comprimatele igienice.

„O problemă fundamentală este să privim șervețelele sanitare ca pe un articol de lux sau ca o aprovizionare medicală, mai degrabă decât o necesitate”, a spus un fost oficial de poliție.

Raportul HRW spune că igiena precară în închisori a cauzat tuberculoză în rândul deținuților, care se răspândește „cu 29 la sută mai rapid în închisori” în comparație cu populația generală.

Organul de drepturi a subliniat, de asemenea, o lipsă de personal medical pentru deținuți, dintre care un număr mare au peste 60 de ani și, prin urmare, sunt vulnerabili la probleme de sănătate.

„Numărul de posturi desemnate pentru ofițerii medicali pentru toate închisorile din Pakistan a fost de 193, dar în 2020, 105 dintre aceste posturi erau vacante”, se arată în raport.

Sistem de justiție penală „disfuncțional”.

Saroop Ijaz, autorul raportului și consilier principal al diviziei Asia a HRW, a spus că sistemul închisorii „defectat” este atât o „cauză, cât și o consecință a unui sistem de justiție penală disfuncțional și inechitabil”.

„Amploarea problemei este enormă. Cu toate acestea, guvernul poate reforma urgent legile învechite din epoca colonială, aducându-le în conformitate cu standardele internaționale”, a declarat Ijaz pentru Al Jazeera.

„Legile cauțiunii ar trebui reformate pentru a aborda supraaglomerarea. Majoritatea deținuților din închisorile pakistaneze nu au fost încă condamnați”, a adăugat el.

Ihsan Ghani Khan, fost inspector general al poliției, a spus că dintre cei patru piloni ai sistemului de justiție penală – poliția, procuratura, sistemul judiciar și închisoarea – ultimul a rămas cel mai neglijat.

„De câte ori vorbim despre reforme în sistem, accentul este aproape întotdeauna pe poliție”, a spus Khan pentru Al Jazeera, adăugând că chiar și sistemul de poliție are nevoie de mai multă muncă.

Khan, care a servit ca șef al Autorității Naționale de Luptă împotriva Terorismului din Pakistan, precum și în reformele penitenciarelor, a declarat că slaba urmărire penală și sistemul judiciar au dus la supraaglomerarea închisorilor.

„Închisorile sunt o pepinieră a criminalității și pot duce la întărirea deținuților. Nu ne pasă de consolidarea capacităților personalului penitenciarului, de a oferi instruire sau de a le oferi resurse financiare. Nu există control și echilibru. Vizitele de supraveghere sunt o batjocură de inspecție”, a spus el.

„Dacă nu îmbunătățim supravegherea, dacă nu oferim bani și resurse, cum se pot îmbunătăți închisorile?”

Sursa – www.aljazeera.com