RDC depune a doua plângere la ICC împotriva armatei din Rwanda

De Jurnalul Național Externe Politică 161 citiri
2 min citire

Inrolare trafic.ro
Kinshasa, experții UE și ONU au acuzat Rwanda vecină că sprijină rebelii M23, dar Kigali continuă să nege orice implicare.

Republica Democrată Congo a făcut marți o altă sesizare oficială la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a se asigura că instanța se va concentra pe presupusa jefuire sistematică a resurselor sale naturale în estul țării de către Forța de Apărare a Rwandei (RDF) și M23. grup rebel.

„Guvernul RDC rămâne profund îngrijorat de suferința populațiilor din partea din teritoriul său afectată de actele la care se face referire în acest caz”, a declarat Ministerul Justiției congolez într-un comunicat.

Scopul sesizării ar fi investigarea și urmărirea penală a oricărei persoane implicate în încălcări ale drepturilor omului între 2022 și 2023, a adăugat acesta.

Grupul rebel M23 condus de tutsi a lansat o nouă ofensivă în estul RDC în martie 2022, cucerind orașe și sate din zona care se învecinează cu Uganda. Luptele au forțat peste un milion de oameni să fugă.

Kinshasa a acuzat Rwanda vecină că sprijină M23, dar Kigali continuă să nege orice implicare.

În 2022, un raport al experților Națiunilor Unite a constatat „intervenția directă” a forțelor ruandeze în interiorul RD Congo. Uniunea Europeană a cerut, de asemenea, Rwandei să „înceteze sprijinirea M23” și a cerut Kinshasa „să ia toate măsurile necesare pentru a proteja populația civilă de pe teritoriul său”.

Există deja o investigație continuă a ICC în estul RDC – din 2004 – și nu este clar dacă noua sesizare va schimba atenția instanței.

Până în prezent, CPI a condamnat trei lideri diferiți ai miliției congoleze – unul pentru crime de război și ceilalți pentru crime de război și crime împotriva umanității – pentru rolul lor în atrocitățile comise în estul RDC.

Procurorul ICC Karim Khan urmează să viziteze Kinshasa și provinciile congoleze afectate de grupurile rebele în perioada 28 mai – 31 mai.

Sursa – www.aljazeera.com