Redeschiderea Muzeului Luvru

Pentru un flux redus de vizitatori, muzeul Luvru din capitala Franţei se pregăteşte de redeschiderea de la 6 iulie, şi promite că se va ”ajusta” în cazul în care apar probleme, informează joi AFP.

Iar, responsabilii din cadrul marelui muzeu parizian, care trebuie să asigure respectarea măsurilor specifice în contextul pandemiei de COVID-19, au avut parte de dileme şi adrenalină. 70% din stabilimentul public, sau 45.000 de metri pătraţi, vor fi accesibili.

Cel puţin la început, prezenţa va fi modestă, chinezii, americanii, coreenii, brazilienii vor lipsi. Nu se estimează că vor exista mulţimi adunate în faţa Giocondei.

Cu douăsprezece zile înainte de deschidere, domină o tăcere de catedrală. Câţiva agenţi cu măşti trec prin rândurile de încăperi. Totul trebuie repetat, anticipat, verificat.

Iar miercuri a fost ”o zi goală, în care personalul a făcut pe turiştii”, a explicat Leila Cherif-Hadria, asistentă a directorului responsabil cu supravegherea.

Lunea a fost aleasă ca zi de redeschidere astfel încât marţi – zi în care muzeul este închis – să se poată ”adapta” ceea ce nu funcţionează bine.

De la deschiderea rezervărilor pentru vizitare, la 15 iunie, 12.000 de persoane au achiziţionat bilete în intervalele orare dorite – 80% pentru luna iulie.

Distribuitoare cu gel dezinfectant sunt disponibile de la intrarea în Piramidă, iar fiecare vizitator trebuie să vină cu propria mască.

În spaţiul vast de sub Piramidă, în general aglomerat, doi agenţi dezinfectează în tăcere un birou folosind un furtun.

Toate ATM-urile nu vor fi disponibile, iar toate ecranele tactile vor fi inutilizabile. Însă librăria, administrată de Reunion des Musées Nationaux (RMN), se va redeschide.

Asadar, izitatorii nu au voie cu casca de motocicletă, palton sau bagaje voluminoase deoarece spaţiile în care pot fi depozitate vor fi închise. În schimb, va fi posibilă împrumutarea unui mergător sau a unui scaun cu rotile – curăţat după fiecare utilizare.

În sala în care se află Mona Lisa, în anticiparea selfie-urilor, au fost lipite pe jos cercuri portocalii pentru ”staţionare”. Însă respectarea distanţei fizice nu este uşoară când vin familiile. Agenţii de pază vor păstra ordinea.

Un indicator albastru precizează: ”Rutele de vizitare sunt semnalizate; întoarcerea nu este posibilă”. Rutele constituie, însă, o recomandare ”care poate deveni obligatorie în cazul aglomerării”. Orice ieşire va fi definitivă.

Deocamdată, ”am ales să redeschidem sectoarele foarte frecventate, precum şi antichităţile, în special cele egiptene, foarte apreciate de parizieni şi locuitorii din regiunea Parisului. Pe de altă parte, locurile mai greu de gestionat vor avea de aşteptat”, a explicat Cherif-Hadria.

De altfel, formulele cheie pentru gestionare sunt: ”ne vom adapta” şi ”ne vom ajusta”. Alte încăperi ar putea fi redeschise ulterior, după vară.

Vor exista trei cozi: una pentru intrări imediate, alta pentru cei care au rezervat în avans, o a treia pentru cei care nu au bilete rezervate, notează AFP.

Şi pentru că majoritatea vizitatorilor ajung între orele locale 9:00 şi 11:00, directorul muzeului, Jean-Luc Martinez, intenţionează să ”deschidă mai puţine locuri în aceste ore şi mai multe locuri după-amiaza”.

”Trebuie să le spuneţi prietenilor că acesta este momentul pentru a veni şi a descoperi muzeul aşa cum nu l-au mai putut vedea niciodată”, au transmis reprezentanţii muzeului, care speră, în ciuda crizei, un efect nesperat.

”Chiar dacă descoperirea comorilor Luvrului a fost posibilă şi virtual în perioada izolării la domiciliu, nimic nu poate înlocui emoţia de a te afla în faţa unei opere de artă, acesta este motivul pentru care există muzee”, a transmis Jean-Luc Martinez la sfârşitul lunii mai, când a fost anunţată deschiderea muzeului la 6 iulie.

În perioada 12 martie – 22 mai, pagina de internet a Muzeului Luvru a fost vizitată de 10,5 milioane de persoane, în comparaţie cu 14,1 milioane, numărul total de vizitatori înregistrat în întreg anul 2019. Numărul zilnic al vizitatorilor virtuali a crescut la circa 330.000, cu un vârf de 400.000, în comparaţie cu aproximativ 40.000 de vizitatori zilnici înainte de criza coronavirusului.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata