Românii au ales staţiunile montane,satele româneşti şi localităţile izolate din Deltă pentru petrecerea Sărbătorilor de Iarnă

0 40

Românii au ales să-şi petreacă Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou, în acest an plin de restricţii în zonele rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina, Ţara Haţegului sau Apuseni, în care se păstrează tradiţiile şi autenticitatea, în staţiunile montane de pe Valea Prahovei, dar şi la Rânca, Straja sau Vatra Dornei, unde pot fi practicate sporturile de iarnă, însă nu au fost ocolite nici destinaţiile de pe litoralul românesc sau Delta Dunării, mai ales localităţile izolate.

Astfel, în această perioadă, în unele locuri din ţară cu unităţi de capacitate mai mică rata de ocupare se apropie de 100%, iar în altele este între 30% şi 70%, dar trebuie spus că nu au fost puse la bătaie toate locurile de cazare disponibile pe destinaţiile interne. Rezervările nu s-au mai făcut din timp ca în anii anteriori ci abia după ce autorităţile au anunţat că nu se va intra într-un al doilea „lockdown” de Sărbători. Pensiunile rurale şi agroturistice, vilele şi hotelurile mai mici sunt locurile unde vor ajunge cei mai mulţi turişti în această perioadă, acestea fiind preferate pentru a putea face faţă regulilor de distanţare şi de a interacţiona cât mai puţin cu persoane necunoscute, au precizat reprezentanţii asociaciilor de profil.

Din punct de vedere financiar şi dacă vorbim de tarifele pachetelor de vacanţă pe destinaţiile interne, chiar dacă întotdeauna acestea sunt mai mari de Sărbători, anul acesta fără doar şi poate sunt mai mici decât în anii trecuţi, iar acest lucru se vede mai ales la pachetele rezervate pentru Revelion. Anul acesta, în medie, pentru Crăciun, preţul începe de la 500 de lei pentru o persoană şi 3 – 4 nopţi de cazare, dar poate ajunge şi la 1.000 de lei, însă de Revelion, românii vor scoate din buzunare între 1.000 şi 2.500 de lei sau chiar mai mult, pentru acelaşi număr de zile, însă totul depinde de destinaţie, număr de zile, grad de confort şi program.

Pe de altă parte, anul acesta tot mai mulţi români au optat pentru petrecerea Sărbătorilor de Iarnă în destinaţii exotice, mai ales în acelea în care nu sunt impuse restricţii drastice din cauza coronavirusului aşa cum se întâmplă în multe ţări din Europa, iar vedetele sunt Maldive sau Zanzibar, unde preţurile pot depăşi 2.000 de euro pentru un sejur de 7 zile cu transportul inclus.

În contextul turistic actual, România reprezintă o destinaţie turistică şi oferă multe variante de petrecere a sărbătorilor de iarnă, deşi numărul de opţiuni s-a restrâns în acest an, susţine Traian Bădulescu, consultant în turism, într-o declaraţie pentru AGERPRES.

„Pentru România, ca locuri de cazare, turiştii au preferat, aşa cum a fost tendinţa pentru tot anul, pensiuni rurale şi agroturistice, vile şi hoteluri mai mici. Dar în special în staţiunile montane şi oraşe, turiştii au ales şi hoteluri mai mari, de calitate, care respectă toate regulile de securitate. Cele mai căutate destinaţii interne de sărbători sunt cele de turism rural – Bran-Moieciu, Fundata, Maramureş, Bucovina, Mărginimea Sibiului, Apuseni, Oltenia de sub Munte, Buzău, Vrancea şi multe altele. Apoi, urmează staţiunile montane cu facilităţi de sporturi de iarnă – Sinaia, Predeal, Poiana Braşov, Azuga, Buşteni, dar şi Rânca, Straja, Vatra Dornei, Slănic Moldova, Păltiniş, Borşa etc”, a declarat Bădulescu.

Traian Bădulescu susţine chiar şi hotelurile din oraşele mari oferă în această perioadă pachete turistice de revelion cu cazare la hotel, cină festivă – limitată, fireşte, ţinând cont de respectarea regulilor impuse de pandemie – şi mese incluse, gen brunch.

„Până la urmă, ce înseamnă limitarea cinei festive de revelion în acest an? Programul în restaurantele interioare este făcut doar pentru clienţii hotelului. Meniul mesei festive va fi la fel de variat aşa cum eram obişnuiţi, însă turiştii vor respecta regulile de distanţare şi vor sta maximum 6 la masă. Unele hoteluri vor introduce şi programe artistice ambientale, dar nu se va putea dansa. Programul cinei festive va fi mai restrâns şi ca timp, deşi la ora actuală se negociază posibilitatea prelungirii lui, care sper să aibă sorţi de izbândă. Nu cred că dacă turiştii vor sta la masă, cu respectarea regulilor, şi după 12 noaptea, vor exista probleme de siguranţă. Altfel, se vor retrage în camerele lor. Consider că un restaurant va putea asigura mult mai bine măsurile de siguranţă sanitară, igienică şi alimentară decât petrecerile la domiciliu sau chiar în camera de hotel. Nu se va putea vorbi de dans sau de reuniuni şi evenimente în aer liber cu mulţi oameni. În funcţie de localitate şi de regiune, turiştii trebuie să ţină cont că nu vor putea ieşi din hotel după 11 noaptea (aşa cum va fi şi în Bucureşti). Dar cred că măcar de Revelion, turiştii pot fi lăsaţi să ciocnească un pahar de şampanie la 12 noaptea!”, spune consultantul în turism.

În privinţa ofertelor, Traian Bădulescu susţine că acestea sunt mult mai flexibile în acest an. Tarifele sunt cele obişnuite de sărbători, „adică mai mari decât în restul perioadei”, însă multe structuri de cazare au micşorat tarifele, care în acest an sunt clar mai accesibile, ţinând cont că nu pot oferi facilităţi precum piscină interioară sau petreceri ca în anii trecuţi, aşa cum erau obişnuiţi turiştii.

Singurele locaţii care pot ţine deschise restaurantele interioare sunt structurile de cazare, doar pentru proprii clienţi. În rest, nu vor exista alte restaurante deschise pentru public. Astfel că hotelierii au reuşit să lanseze oferte speciale. Inclusiv oferte care să includă cazare şi cină de revelion pentru clienţii din acelaşi oraş.

„Mai multe hoteluri au introdus oferte all inclusive sau pensiune completă pentru a-şi atrage clienţii. Tarifele variază între 1.000 şi 2.500 de lei de persoană pentru 3-4 nopţi de cazare de Revelion şi între 500 şi 1.000 de lei de persoană de Crăciun, cu cina festivă inclusă precum şi alte mese incluse. Anumite vile şi pensiuni cu 5-10 camere se închiriază integral, gen 1.200-1.500 lei pe noapte sau 4.000-6.000 de lei pe o medie de 3 nopţi, doar cu asigurarea cazării şi a facilităţilor oferite de clădire şi fără servicii de masă”, a adăugat el.

Totuşi, în mod atipic pentru perioada de final a acestui an, câteva destinaţii exotice au prins foarte bine de sărbători şi imediat după. În premieră, există chartere directe către Maldive – care s-a bucurat de o cerere foarte mare, fiind vedeta exotică a sezonului -, Zanzibar (Tanzania), Punta Cana (Republica Dominicană), dar şi pachete turistice, dintre care o parte operate tot cu zboruri charter, pentru Egipt (Hurghada şi Sharm El Sheikh), Emiratele Arabe Unite (Dubai, Abu Dhabi, Ras Al Khaimah), Mexic sau SUA. Practic, orice destinaţie unde se mai poate călători fără restricţii majore ci doar cu solicitarea unui test PCR Covid negativ este căutată de către turiştii cu venituri de la medie în sus.

Pentru destinaţiile externe, tarifele pornesc pentru Egipt de la 500 de euro de persoană, pentru Maldive de la 1.500 euro/persoană şi pentru Zanzibar de la 1.900 euro/persoană, cu tot cu zborul cu avionul.

Potrivit sursei citate, pe partea de schi sunt deschise în continuare Elveţia şi Suedia, însă, în premieră, România devine o opţiune majoră pentru amatorii de sporturi de iarnă, fiind una dintre puţinele ţări europene care permit practicarea lor, cu respectarea măsurilor de rigoare.

„Era bine dacă ne promovăm şi pe extern cu destinaţiile de schi, pentru stimularea incoming-ului. Însă, este drept, măsurile au fost comunicate destul de târziu, aşa cum se întâmplă cam peste tot în lume. Ca şi grad de ocupare, hotelurile şi pensiunile turistice de calitate, care s-au promovat bine, se apropie de 100% pentru Revelion şi chiar şi pentru Crăciun. Multe hoteluri înregistrează deja grade de ocupare de 60-70% la ora actuală pentru Crăciun şi Revelion, dar turiştii rezervă în continuare, după comunicarea măsurilor adoptate de Guvern pentru perioada sărbătorilor. Recomand turiştilor nehotărâţi să apeleze la agenţiile de turism, unde pot găsi o varietate mare de structuri de cazare în România şi, din păcate, ce a mai rămas neocupat pentru puţinele destinaţii externe operate în acest sezon”, a concluzionat consultantul în turism.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, spune că în acest sezon de iarnă şi pentru perioada sărbătorilor, cei mai mulţi turişti au optat, pentru România. Din păcate, în privinţa turismului intern, nepredictibilitatea în legătură cu sărbătorile de iarnă a încurcat foarte mult activitatea economică a agenţiilor de turism.

„Comisia de turism intern a ANAT a purtat discuţii cu responsabilii staţiunilor turistice de iarnă pentru a adopta împreună un set de măsuri care să fie cunoscute şi respectate atât de proprietarii de structuri de cazare, cât şi de ceilalţi prestatori de servicii. Consider că acest proiect a reprezentat un succes, ţinând cont că gradul de ocupare în staţiunile montane este ridicat, iar turiştii stau la cozi, fireşte, respectând distanţarea, pentru practicarea schi-ului şi a altor sporturi de iarnă. Singurele locaţii care pot ţine deschise restaurantele interioare, pentru proprii clienţi, sunt structurile de cazare. Astfel că hotelierii au reuşit să lanseze oferte speciale de sărbători, inclusiv cu cină de revelion, însă mai puţin festivă decât cum eram obişnuiţi”, menţionează preşedintele ANAT într-o declaraţie pentru AGERPRES.

Un recent studiu al Comisiei Europene cu privire la interesul cetăţenilor europeni pentru călătorii a arătat că 49% dintre respondenţi intenţionează să călătorească în prima jumătate a anului 2021 şi o bună parte din aceştia chiar în perioada imediat următoare – a sărbătorilor de iarnă.

„Oricum destinaţiile româneşti erau în prim-plan pentru aceasta perioadă, însă acum în contextual în care foarte puţine destinaţii externe sunt deschise interesul pare să fi crescut. Rezervările bat pasul pe loc însă din cu totul alt motiv: faptul că suntem la mâna autorităţilor locale din fiecare judeţ, fiecare localitate, transmite o stare de incertitudine, pe de o parte prin prisma părăsirii localităţii de reşedinţă, pe de altă parte pe seama temei de carantinare a localităţii de destinaţie. Apoi vine măsura aceea de a restricţiona circulaţia după ora 23:00 şi mai ales de închidere a restaurantelor din hoteluri la ora 23:00. Mizăm acum şi pe un minim de înţelegere din partea autorităţilor, ca măcar în noaptea dintre ani să permită prelungirea programului de funcţionare cu o oră-două, în condiţiile în care oricum prestatorii acestor servicii au implementat toate măsurile menite să asigure acel sentiment de siguranţă fără de care oricum clienţii nu ar fi ales locaţiile respective”, afirmă preşedintele ANAT.

În opinia sa, cele mai căutate destinaţii sunt, evident, zonele montane sau submontane, „chiar şi cele cu mai puţine veleităţi turistice”.

„Se pune mare accent pe farmecul zonei, pe accesibilitate, pe posibilităţile de distanţare socială. Gradul de ocupare însă este departe de anii precedent; acum nimeni nu-şi mai pune problema de a face profit ci de a-şi acoperi costurile, de a „rămâne în piaţă”. Locaţiile mici şi-au găsit mai uşor clienţi însă, şi aici, vorbim de regulă de un grad de ocupare al locaţiei de cel mult 70 – 80% – proprietarii preferând să închirieze unor grupuri omogene care ocupau – să zicem – 3/4 din capacitate şi să ofere astfel clienţilor intimitate, evitarea interacţiunii cu persoane necunoscute. Alte locaţii, de capacitate mai mare, au mare parte dintre rezervări încă nefinalizate (neîncasate), clienţii urmărind încă deciziile autorităţilor privind mobilitatea. Cei care nu au mai fost dispuşi să aştepte au luat cu asalt putinele destinaţii externe ofertate, iar Romania, ca de obicei, pierde”, a transmis şeful ANAT.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x