Destinaţii turistice pentru sărbători, în România

Foto: colţişorderomânia.ro
0 67

Adrian Voican, presedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, a afirmat că românii şi-au schimbat comportamentul de cumpărare, de la înscrieri timpurii, cu mult timp înainte de data sejurului, care veneau la pachet şi cu reduceri speciale, la rezervări, în mare parte, în ultimele zile, pentru a vedea exact ce se întâmplă, „dacă sunt sănătoşi, dacă staţiunea nu este închisă, care sunt reglementările legale ce ar putea să le restricţioneze accesul şi să nu rămână cu banii daţi”, cu toate că hotelierii şi operatorii economici au făcut un sistem în care se pot face rezervări flexibile.

„Ce s-a întâmplat de fapt? Până în data alegerilor se vehicula un zvon puternic în ţară şi toată lumea spunea că vom intra în „lockdown” şi oamenii nu au făcut rezervări sau au făcut foarte puţin. După alegeri s-a văzut că nu intrăm în nicio stare de urgenţă şi s-a afirmat că nu vor fi restricţii aspre în România, la fel ca în Austria sau în alte ţări, şi s-au mai relaxat, începând să îşi facă rezervări. Sigur, ele nu sunt nici pe departe la nivelul anului trecut, dar faţă de aproape zero în octombrie şi noiembrie, acum sunt rezervări, în primul şi în primul rând la munte, pe Valea Prahovei, unde preţurile sunt ceva mai mici decât anul trecut pe vremea asta”, a declarat pentru AGERPRES Adrian Voican.

Acesta spune că preţurile pachetelor de Crăciun nu erau foarte mari nici anul trecut, iar acum sunt foarte acceptabile.

„Ele pot avea preţuri de 600 – 700 – 800 de lei de persoană pentru 3 nopţi, în funcţie de confort, 3 – 4 stele, de servicii, masa de Crăciun, etc. De Revelion însă, când preţurile erau mai mari şi serviciile mai bogate, acum preţurile au scăzut mai puternic. Acolo se vede că pachetele sunt mult mai ieftine, respectiv 1.600 – 1.700 de lei, până în 2.000 de lei de persoană, în timp ce anul trecut erau 2.200 – 2.500 de lei sau chiar 3.000 de lei de persoană, dar cu activităţi foarte bogate şi foarte festive”, spune preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova.

Pe de altă parte, Voican a menţionat că o bună parte dintre hoteluri nu s-au deschis, iar cei care deţin 1-2-3 locaţii s-au limitat doar la una şi nu şi-au antamat din timp toate serviciile, pentru că nu aveau o prognoză cu ceea ce se va întâmpla.

„Nu există nici toată „marfa” pusă pe piaţă, nu există toate pachetele care erau anul trecut şi fiind locuri puţine, probabil, în unele locuri mai mici este rezervat 100% în momentul de faţă, dar mai sunt locuri cam peste tot, în toate staţiunile. Estimăm că 30% dintre locuri sunt deja date, iar 30% nu s-au deschis. Ce se vinde foarte tare? Sinaia, Buşteni Azuga, Poiana Braşov, Cheile Grădiştei, Bran-Moieciu, dar şi staţiunile balneare care au o logistică foarte puternică, multe sunt modernizate, iar preţurile nu sunt mari, pentru că au capacitaţi mari de cazare, piscine exterioare cu apa termală, respectiv cele din Felix, Herculane, Valea Oltului. În Sinaia, de exemplu, din locurile de cazare deschise 70% sunt pline, cele mai mici 100%, iar unele, dintre cele foarte mari, nu s-au deschis deloc. Sunt cerinţe şi pentru litoral sau Delta Dunării, în localităţii foarte izolate şi este interesant să descoperi şi aceste localităţi ca o experienţă inedită”, a transmis Adrian Voican.

În contextul pandemic, preşedintele asociaţiei turistice a subliniat că la ora actuală cei mai relaxaţi turişti sunt cei care s-au infectat cu Sars-Cov-2 şi s-au vindecat, numărul acestora, în opinia sa, depăşind un milion, chiar dacă cifrele oficiale arată că sunt sub 500.000 de persoane.

„Şi mai este ceva foarte interesant: ne apropiem cu paşi foarte mari de jumătate de milion de români care au trecut prin Covid şi s-au vindecat, dar eu cred că putem să înmulţim cifra asta cu doi sau cu trei, pentru că într-o familie nu s-a testat toţi, s-a testat numai unul şi doar acesta este numărat. De asemenea, sunt unii care ştiu bine simptomele, nu s-au testat deloc şi le-a trecut, iar în momentul de faţă, probabil, cei care au trecut prin Covid sunt oarecum imuni. Oamenii aceştia sunt relaxaţi. Spre deosebire de sezonul de vară, în sezonul de iarnă avem un milion de oameni care au trecut prin Covid, care nu au stres şi pot să meargă liniştiţi în vacanţă”, a mai spus Adrian Voican.

Maria Stoian preşedintele de onoare al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Maria Stoian, a transmis că anul 2020 a fost un an cu încercări, dar şi cu adaptări, inclusiv pentru turismul rural. Pensiunile au înţeles cât de imperativă este o comunicare cât mai activă şi pozitivă pe online, personalizându-şi ofertele şi serviciile, în armonie cu reglementările privind siguranţa şi sănătatea turiştilor.

„Şi în această perioadă, la fel ca după primele măsuri de relaxare din lunile de vară, se observă tendinţa turiştilor de a căuta pensiuni relativ mici cu curţi generoase, din zone retrase de aglomeraţia urbană, cu un cadru natural pitoresc (zone de munte, deal şi Deltă) în destinaţii care păstrează tradiţiile şi autenticitatea. Au fost la mare căutare satele de poalele Pietrei Craiului şi Bucegi, Măgura, Peştera, Sohodol, Şimon, Poarta, Cheia, Şirnea, Fundăţica (zona Bran-Moieciu-Fundata), Băile Balvanyos-Turia, Nordul Olteniei, Clisura Dunării, Munţii Apuseni, Ţara Haţegului, Colibiţa-Bistriţa, Valea Tarcăului, Neamţ cât şi destinaţiile din jurul Parcurilor Naţionale”, a spus Maria Stoian, într-o declaraţie pentru AGERPRES.

Acum, românii au petrecut mai mult timp în a analiza şi mai mult ce oferă o destinaţie, în afara condiţiilor de cazare, iar obiectivele turistice naturale, culturale, religioase sau istorice la care se adaugă poveştile şi tradiţiilor locurilor, au fost redescoperite cu mare interes.

„Aici remarc răspunsul agenţiilor de turism la recomandările noastre, în a pune accent pe rute şi pachete tematice – „Drumul Vinului” (Buzău, Prahova, Vrancea), „Teleleu din Cramă-n Cramă (Valea Proviţei-Dealu Mare, Prahova), „Frumoasele noastre sate româneşţi” (Dâmbovicioara-Şirnea-Sibiel-Rimetea-Breb-Ciocăneşti), Drumul Conacelor-Castelelor (Oltenia de Sub Munte, Harghita, Covasna), „Tradiţiile şi gastronomia Deltei Dunării”, a subliniat preşedintele de onoare al ANTREC.

De asemenea, în aceast an, dar şi în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, s-a observat tendinţa turiştilor cât şi opţiunea pensiunilor de a se caza un singur grup în cadrul unui spaţiu de cazare, fiind mult mai bine păstrate şi respectate normele de siguranţă şi de organizare.

„Acum, în perioada lunilor de iarnă, faţă de anii trecuţi, se observă o scădere a cererilor, atât din cauza pandemiei şi incertitudinilor zonelor cu restricţii, cât şi din cauza lipsei zăpezii. Din ce în ce mai mulţi turişti optează pentru rezervări pe ultima sută de metri. Pensiunile cu capacitate mare şi cu restaurante în incintă au preferat să-şi oprească activitatea în perioada Sărbătorilor de iarnă”, a adăugat Maria Stoian.

În prezent, pachetele de servicii aferente Sărbătorilor de Iarnă au fost şi ele adaptate normelor de siguranţă, astfel că accentul se pune pe partea de cazare şi de servire a mesei. Din păcate, anul acesta nu mai sunt programe de prezentare ale tradiţiilor, colindători, dansuri şi muzică populară, însă gastronomia este o parte esenţială în definirea unei destinaţii, făcând ofertele mult mai tentante.

„Este şi cazul Hanului Ancuţei din Tupilaţi, Neamţ, care îşi îmbină turiştii cu prânzuri şi cine de Crăciun şi Revelion cu un meniu extrem de diversificat, cu reţete de odinioară aduse la standardele zilelor noastre. Preţurile pentru prânz sau cină de Crăciun pornesc de la 100 – 125 de lei/persoană, iar cina de Revelion – 150 lei de persoană. Sunt promovate şi rutele tematice pornind de la Han către mănăstirile nemţene, Parcul Natural Vânători-Neamţ, Ceahlău, Cheile Bicazului, Piatra Neamţ etc.”, a completat reprezentantul ANTREC.

În opinia sa, turiştii pot opta să descopere şi alte zone pitoreşti în apropierea Bucureştiului cum este Valea Proviţei de pe Valea Prahovei. În localitatea Măgureni, Satul Banului îşi aşteaptă oaspeţii să simtă Sărbătorile de Iarnă aşa cum se trăiau odinioară, înconjuraţi de case păstrând cu sfinţenie arhitectura locală, cu materiale provenind de la casele bătrâneşti şi cu poveşti transmise din generaţie în generaţie.

Tot pe Valea Prahovei, în zona Aluniş, turiştii sunt aşteptaţi la pensiunea „Sf. Nicolae” să descopere cum agroturismul prahovean s-a dezvoltat în zona Slănic. Meniuri tentante cu preparate tradiţionale, într-o zonă pitorească înconjurată de livezi pe cunoscutul „Drum al fructelor” îşi aşteaptă turiştii. Preţurile pentru Crăciun pornesc de la 695 lei de persoană pentru trei nopţi cazare, demipensiune şi cină festivă) .

Şi în zona Snagov, în „Satul poveştilor – Maramureşul de lângă Bucureşti” – Grădina Vlahia invită turiştii să se bucure de savoarea preparatelor tradiţionale de iarnă şi de tihna Sărbătorilor, în căsuţele tradiţionale de lemn. De asemenea, se pot şi comanda bunătăţi pentru masa de Crăciun, cu livrare la domiciliu.

„Şi în perioada Sărbătorilor de Iarnă cât şi în restul anului, satele româneşti sunt destinaţii sigure, cu o ofertă extrem de variată de petrecere a timpului liber, ce vor satisface toate gusturile. Vă invit să descoperiţi tradiţiile, autenticitatea şi poveştilor locurilor nu numai de Sărbători, ci în tot restul timpului. Sperăm ca anul 2021 să fie altfel, plin de bucurii şi să avem cât mai multe vacanţe cu farmec în destinaţiile României”, a concluzionat preşedintele de onoare al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x