Roscosmos pregăteşte trecerea la rachete reutilizabile din 2026, cu noua rachetă Amur

Foto: rt.com
0 2

Pentru anul 2026, agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat la începutul lunii octombrie, că are drept obiectiv construcţia unei rachete portante în două trepte, ce va purta denumirea „Amur” şi a cărei primă treaptă va reveni pe Pământ printr-o aterizare verticală la punct fix, la fel ca prima treaptă a rachetei Falcon 9, construită de compania lui Elon Musk, SpaceX, transmite Space.com.

Viitoarea rachetă Amur este foarte similară modelului Falcon 9, de la aripioarele de stabilizare a direcţiei în zbor până la obiectivul de a refolosi prima treaptă a rachetei în cel puţin 100 de lansări, precizează Space.com.

Există însă şi diferenţe. Spre exemplu, racheta Amur va fi în mod considerabil mai mică şi va avea o capacitate de transport pe orbită redusă în comparaţie cu Falcon 9. Astfel, Amur va avea 55 de metri înălţime şi capacitatea de a ridica pe orbita o încărcătură maximă de 10,5 tone, pe când Falcon 9 are 70 de metri înălţime şi poate ridica pe orbită o încărcătură maximă de 22,8 tone.

Prima treaptă a rachetei Amur va fi dotată cu 5 motoare, spre deosebire de Falcon 9 care are 9 motoare. De asemenea, dacă motoarele Merlin ale rachetelor Falcon 9 sunt alimentate cu oxigen lichid şi kerosen, motoarele rachetei Amur (ce nu au fost încă construite) vor înlocui kerosenul cu metan. Din acest punct de vedere aceste motoare vor fi mai apropiate de noua generaţie de motoare Raptor construite de SpaceX pentru vehiculul spaţial Starship, motoare ce sunt alimentate cu metan.

Rachetele Amur vor fi lansate de la Cosmodroul Vostochny din regiunea rusă Amur (de unde le vine şi numele). Aterizările treptelor reutilizabile vor putea fi asigurate în mai multe locaţii, aflate încă în curs de determinare, conform Roscosmos. Deocamdată, Agenţia spaţială rusă nu plănuieşte să desfăşoare aterizări pe barje marine, aşa cum procedează SpaceX, pentru că Marea Okhoţk din regiune este extrem de agitată. Însă această opţiune rămâne deschisă pentru viitor.

Din punct de vedere financiar, costurile de producţie ale rachetei Amur ar trebui să nu depăşească 70 de miliarde de ruble (aproximativ 900 de milioane de dolari) şi racheta ar trebui lansată cel mai târziu în 2026, la un cost de lansare de 22 de milioane de dolari. Costurile de lansare ar fi astfel mai mici decât cele ale unei rachete Falcon 9 – lansarea unei rachete Falcon 9 complet nouă costă 60 de milioane de dolari, iar lansarea unei rachete cu prima treaptă reutilizată costă 50 de milioane de dolari.

„Dacă toţi indicatorii cheie ai programului Amur vor fi implementaţi, plănuim să putem asigura majoritatea lansărilor comerciale de clasă uşoară şi medie cu noua noastră rachetă”, a declarat Aleksandr Bloşenko, directorul executiv al Roscosmos pentru programe pe termen lung şi ştiinţă.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x