Se reface Parcul Cismigiu cu 10 milioane de euro

0 116

Primăria Capitalei va investi 10 milioane de euro în reabilitarea peisagistică a Parcului Cişmigiu din Capitală, potrivit unui proiect de hotărâre votat miercuri în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Opoziția acuză însă că parcul va fi distrus prin amplasarea a 16 spații comerciale.

Potrivit proiectului care stabileşte indicatorii tehnico-economici în valoare de 46 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), lucrările de reabilitare peisagistică a Parcului Cişmigiu ar urma să se facă pe o perioadă de 3 ani (36 de luni).

Potrivit proiectului, obiectivele de intervenţie propuse în documentaţie sunt:

„Refuncţionalizarea modului de utilizare al parcului cu prezervarea şi punerea în valoare a compoziţiilor de mare calitate ale parcului cum ar fi: ansamblul Cetăţii, ansamblul Movilei, ansamblul Terasei trandafirilor, Rondului Roman cu terasele de meditaţie (…) Revitalizarea peisageră a parcului prin aplicarea unor măsuri eficiente şi ştiinţifice de înlocuiri, toaletări, plantări, cu punerea în valoare reciprocă atât a vegetaţiei cât şi a ansamblurilor construite şi a oglinzii de apă, element definitoriu al parcului Cişmigiu”, se arată în proiectul de hotărâre votat miercuri, relatează Mediafax.

Proiectul a creat şi câteva controverse, după ce consilierii USR au cerut o dezbatere mai largă pe acest subiect, cerând retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

În replică, Gabriela Firea s-a opus retragerii proiectului, considerând că intervenţia celor de la USR nu este justificata.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu acuză că primarul general, Gabriela Firea, ar vrea „să distrugă iar” Parcul Cişmigiu prin reabilitarea peisagistică, înființând 16 spații comerciale.

„Sub denumirea de “restaurare”, Primăria Bucureștiului vrea să taie zeci de arbori seculari, plantați încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Iar, pe locul lor, să construiască tot felul de gherete pe care să le ofere apropiaților partidului să-și deschidă afaceri în mijlocul parcului”, adaugă senatorul.

El spune că PMB „mutilează un parc monument istoric de importanță internațională de clasă A”.

„150 de ani am reușit să conservăm parcul, realizat în sec. XIX de arhitectul peisagist Karl Fr. Wilhelm Meyer, unul dintre cei mai buni peisagiști care a lucrat în România. Nu s-au atins de el nici comuniștii, nici rechinii imobiliari de după ’89, deși au vrut. Am reușit să îl conservăm destul de bine până a venit această doamnă pe care alții o numesc “țoapă incultă” și care vrea să transforme parcul într-un bazar kitschos. Proiectul a trecut astăzi prin vot în Consiliul General, unde toți consilierii generali USR au votat împotrivă. O să facem tot ce putem pentru a opri acest lucru și să salvăm Parcul Cișmigiu”, mai spune Alexandrescu.

sursa digi24.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x