Șeful lui Wagner, Yevgeny Prigozhin atacă elita Rusiei în urma atacului cu drone de la Moscova

De Jurnalul Național Externe Politică 130 citiri
7 min citire
Șeful forței mercenare Wagner din Rusia a criticat din nou elita militară și politică rusă în urma atacului cu dronă asupra Moscovei, care a rănit două persoane, a deteriorat proprietăți și i-a lăsat pe unii furioși pentru că Kremlinul nu ar fi protejat mai bine capitala.

Într-o declarație plină de insulte postată marți pe Telegram de către serviciul său de presă, Yevgeny Prigozhin – ai cărui luptători mercenari au jucat un rol cheie în războiul din Ucraina – a dat vina pentru atacul cu drone pe oficialii necontact care trăiesc în suburbia bogată a Moscovei. Rublyovka.

„Tu, Ministerul Apărării, nu ai făcut nimic pentru a lansa o ofensivă”, a spus Prigojin în declarație.

„Cum îndrăznești să permiti dronelor să ajungă la Moscova?”

„Și ce fac oamenii obișnuiți când dronele cu explozibili se prăbușesc în ferestrele lor?”

Concentrându-și furia asupra locuitorilor puternici ai zonei de lux Rublyovka din suburbiile de vest ale Moscovei, Prigojin a vorbit despre „scură” și „porci” care stăteau liniștiți în timp ce Moscova era atacată.

Într-o postare pe Telegram după atacul de marți, Alexander Khinshtein, un membru proeminent al parlamentului rus din blocul de guvernământ Rusia Unită, a declarat că trei dintre cele opt drone au fost doborâte peste trei sate Rublyovka, dintre care unul se află la doar 10 minute de mers cu mașina. din reședința președintelui rus Vladimir Putin la Novo-Ogaryovo.

Rublyovka, un mozaic de comunități închise de elită din pădurile de la vest de Moscova, care odată se lăuda cu unele dintre cele mai mari prețuri imobiliare din lume, găzduiește o mare parte din elita politică, de afaceri și culturală a Rusiei. Fostul președinte Dmitri Medvedev și prim-ministrul Mihail Mișustin au fost raportați că dețin case în Rublyovka, alături de mulți dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia.

Șeful lui Wagner, Prigozhin, cunoscut pentru limbajul său obscur și adesea urât, i-a prezentat în repetate rânduri pe locuitorii lui Rublyovka drept o elită dezlipită, insuficient angajată în războiul din Ucraina și a dat vina pe cei mai de vârf pentru eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă.

Bloggerul militar rus Igor Girkin – pe care un tribunal olandez l-a găsit vinovat de uciderea a 298 de persoane care au fost ucise când zborul MH17 a fost doborât deasupra estului Ucrainei controlate de ruși în 2014 – i-a criticat și pe locuitorii Rublyovka, care, a spus el, „nu au avut niciodată” gândit la țară”.

El l-a certat, de asemenea, pe Putin pentru că a continuat să afirme că războiul din Ucraina a fost o „operație militară specială”, în ciuda atacurilor cu drone asupra capitalei Rusiei, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a scris miercuri.

În urma atacurilor cu drone, Ramzan Kadyrov, omul puternic lider al provinciei ruse Cecenia, a cerut Kremlinului să declare legea marțială la nivel național și să-și folosească toate resursele din Ucraina „pentru a mătura acea bandă teroristă”.

ISW, un think tank cu sediul în Washington, DC, a declarat că Kadyrov a avertizat, de asemenea, țările europene cu privire la furnizarea Ucrainei cu arme, afirmând că „dacă vor continua să furnizeze Ucrainei arme, nu vor avea armele necesare pentru a se apăra atunci când Rusia” le bate la uși’”.

Unii observatori ai Kremlinului au remarcat că reacția calmă a lui Putin la atacul cu dronă a contrastat puternic cu declarațiile furioase ale șoimilor ruși și pare să reflecte convingerea sa că publicul rus nu va fi neliniștit de atac.

Putin a spus că este clar că apărarea antiaeriană a Moscovei trebuie îmbunătățită împotriva a ceea ce el a descris drept „terorism” ucrainean.

Apărare legitimă

Trimisul Rusiei în Statele Unite a declarat miercuri că Washingtonul încurajează Kievul să efectueze astfel de atacuri, fără să se pronunțe împotriva raidului cu drone asupra Moscovei.

Casa Albă a spus că nu sprijină atacurile în interiorul Rusiei și că încă strânge informații despre incident.

„Ce sunt aceste încercări de a se ascunde în spatele expresiei că „culeg informații”?” Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoly Antonov, a declarat în declarații publicate pe canalul de mesagerie Telegram.

„Aceasta este o încurajare pentru teroriștii ucraineni”, a spus el.

Deși nu a comentat în mod specific asupra atacurilor cu drone de la Moscova, ministrul de externe al Regatului Unit James Cleverly a declarat marți că Ucraina are dreptul de a ataca ținte pe teritoriul Rusiei în scopul autoapărării.

„Ucraina are dreptul legitim de a se apăra”, a spus Cleverly în timpul unei conferințe de presă cu omologul său estonian, Margus Tsahkna, în capitala Estoniei, Tallinn.

„Desigur, are dreptul legitim de a face acest lucru în interiorul propriilor granițe, dar are și dreptul de a proiecta forța dincolo de granițele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta forța în Ucraina”, a spus el. „Deci, țintele militare legitime dincolo de granița sa fac parte din autoapărarea Ucrainei. Și ar trebui să recunoaștem asta”, a adăugat el.

Forțele ucrainene au bombardat miercuri un oraș rusesc aproape de graniță pentru a treia oară într-o săptămână, distrugând clădiri și incendiind vehicule, a declarat miercuri guvernatorul regiunii.

Cel puțin o persoană a fost rănită în timpul loviturii de artilerie de la Shebekino, a declarat guvernatorul Belgorodului Vyacheslav Gladkov.

O dronă ucraineană a declanșat miercuri un incendiu la rafinăria de petrol Afipsky din sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii Krasnodar din Rusia.

Incendiul a fost stins curând și nu au fost victime, a declarat guvernatorul Veniamin Kondratyev în aplicația de mesagerie Telegram. Rafinăria Afipsky nu este departe de portul Novorossiisk de la Marea Neagră, lângă o altă rafinărie care a fost atacată de mai multe ori în această lună.

Sursa – www.aljazeera.com