Şocul termic de la ger la căldură, ”Se va simți în toată țara!”

De Jurnalul Național Actuale Meteo 185 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În prezent, directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat prognoza meteo actualizată, pentru România.

După o perioadă geroasă și cu temperaturi extrem de scăzute, meteorologii anunță o schimbare spectaculoasă a vremii.

Prognoza ANM indică o creștere semnificativă a temperaturilor începând cu data de 4 februarie, cu minime ce se vor ridica de la -20 de grade Celsius la maxime care ar putea atinge 15 grade Celsius.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN cum va fi vremea în perioada următoare și la ce trebuie să ne așteptăm .

Astfel, ”Este posibil ca în prima săptămână din luna februarie, mai ales după data de 4 februarie, să consemnăm valori de temperaturi în creștere de la o zi la alta, asta însemnând o vreme mai caldă decât în mod obișnuit.

De fapt, și actualizarea estimărilor pentru ultima lună de iarnă indică o probabilitate ridicată ca prima săptămână să înregistreze, în medie, la nivelul intervalului 1-8 februarie, abateri termice pozitive, de 5…6 °C în toată țara, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-estul țării”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Ger în următoarele două nopți

În prognoza sa, ”Până atunci însă urmează două nopți geroase, pentru că și mâine dimineață este posibil să ne apropiem de – 20 °C în zonele depresionare din estul Transilvaniei. Minimele din această noapte se vor încadra, în general, între -12…1 °C.

În capitală, mâine dimineață, minime de – 3…-5 °C, posibil chiar – 8 ° în zona preorășenească.

Așadar, primele zile din februarie, cu temperaturi în creștere, cu valori la nivelul maximelor de cinci 12 °C, minime în creștere, de -6…4 °C.

Deja după data de 4 februarie ne vom apropia de valori de 14…15 °C”, a mai spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie la Antena 3 CNN.

-În săptămâna 29 ianuarie-5 februarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile din jumătatea sudică a teritoriului.

-În săptămâna 5 – 12 februarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în zona Munților Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, dar și deficitare în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

-În săptămâna 12 – 19 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.

-În săptămâna 19 – 26 februarie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor excedentare local, au precizat meteorologii.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,