SUA garantează depozitele Silicon Valley Bank pe fondul temerilor de criză bancară

De Jurnalul Național Bănci Companii Externe 121 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Autoritățile de reglementare din SUA se mută pentru a proteja deponenții pe fondul preocupărilor cu privire la consecințele mai ample ale a doua cea mai mare faliment bancar din istorie.

Guvernul Statelor Unite a anunțat că va garanta depozitele la banca eșuată din Silicon Valley (SVP), în timp ce autoritățile de reglementare financiare se grăbesc să atenueze temerile că prăbușirea creditorului axat pe tehnologie ar putea declanșa o criză financiară mai largă.

Într-o declarație comună duminică, Departamentul de Trezorerie al SUA, Rezerva Federală și FDIC au declarat duminică că toți clienții vor fi protejați și vor putea accesa pe deplin fondurile lor în urma imploziei băncii.

„Astăzi luăm măsuri decisive pentru a proteja economia SUA prin consolidarea încrederii publicului în sistemul nostru bancar”, au declarat agențiile într-o declarație comună.

„Acest pas va asigura că sistemul bancar din SUA continuă să își îndeplinească rolurile vitale de a proteja depozitele și de a oferi acces la credit gospodăriilor și întreprinderilor într-un mod care promovează o creștere economică puternică și durabilă”.

Declarația spunea că deponenții vor avea acces la toți banii lor de luni și nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabil.

Autoritățile de reglementare din SUA se străduiesc să găsească un cumpărător pentru Silicon Valley Bank, cu sediul în Santa Clara, de când au confiscat activele băncii vineri, după retragerea în masă a fondurilor de către deponenți.

Starea financiară a băncii a fost analizată după anunțul planului de a strânge capital de 1,75 miliarde de dolari după vânzarea de obligațiuni cu pierderi.

Silicon Valley Bank, a cărei afacere se adresează în mare măsură lucrătorilor din tehnologie și companiilor susținute de capital de risc, avea active de aproximativ 200 de miliarde de dolari la momentul prăbușirii. Eșecul băncii este al doilea cel mai mare colaps bancar din istoria SUA, după implozia din 2008 a Washington Mutual.

În semn de răspândire a efectelor financiare, autoritățile de reglementare au spus că Signature Bank, cu sediul în New York, a eșuat și a fost confiscată, marcând al treilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA.

Autoritățile de reglementare au spus că o „excepție similară de risc sistemic” va fi extinsă la Signature Bank pentru a garanta toate depozitele la creditor.

Piețele financiare au crescut la începutul tranzacțiilor din Asia după anunț, deși întrebările despre potențialii cumpărători pentru bănci au rămas fără răspuns.

Unii observatori avertiseră că clienții băncilor ar putea să facă fugări cu alte instituții financiare și să declanșeze o criză financiară mai amplă dacă guvernul nu ar interveni pentru a-i liniști pe deponenți.

Cu toate acestea, Campbell R. Harvey, profesor la Fuqua School of Business de la Universitatea Duke, avertizează să nu se facă comparații între colapsul Silicon Valley Bank și eșecul Lehman Brothers înainte de criza financiară din 2007-2008.

„Dacă te gândești la criza financiară globală, au existat o serie de bănci care erau în pericol în același timp și am început să învățăm despre ele și aceștia nu erau jucători mici – aceștia erau jucători mari și toți erau foarte corelați.” Harvey a spus lui Al Jazeera.

„Această bancă este diferită. Nu este la nivelul superior. Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată despre asta, dar s-a concentrat pe investitorii în tehnologie din Silicon Valley… așa că nu văd deloc asemănările cu 2007.”

Harvey a spus că, în timp ce mai multe bănci au fost extrem de excesiv de îndatorate în perioada premergătoare crizei din 2007-2008, SVP a eșuat din cauza dependenței excesive de sectorul tehnologic, care a pierdut o valoare de trilioane de dolari în ultimul an.

„SVP este o poveste despre o carte de împrumut nediversificată”, a spus el. „Asta e diferit.”

Sursa – www.aljazeera.com