Telemunca scoate la iveală potenţiale riscuri cibernetice, precum ransomeware, infecţii malware şi spionaj corporativ

66

Creşterea numărului de profesionişti care lucrează de la distanţă, în această perioadă, scoate la iveală potenţiale riscuri cibernetice, precum ransomeware, infecţiile malware şi spionajul corporativ, avertizează experţii Kaspersky, într-o analiză publicată marţi.

„În timp ce munca de la distanţă aduce, de obicei, o mulţime de avantaje – de la un program mai flexibil, la o creştere a ataşamentului faţă de organizaţie, ca angajator, pentru generaţia Z – trebuie luate în considerare întotdeauna măsuri suplimentare de securitate, iar în mijlocul acestui transfer brusc de la birou, acasă, nu este uşor pentru organizaţii să ţină seama de toate riscurile implicate. Odată ce un dispozitiv corporativ este dus în afara infrastructurii reţelei unei companii şi este conectat la alte reţele şi la Wi-Fi, riscurile cresc dramatic. Ransomeware-ul, infecţiile malware şi spionajul corporativ sunt printre ameninţările care trebuie luate în considerare în orice moment, dar mai ales, în cazul lucrului de la distanţă, pentru că o conexiune nesigură Wi-Fi, 4G sau 5G aplifică riscul de infecţie”, subliniază specialiştii.

Conform Kaspersky, alte riscuri includ utilizarea dispozitivelor personale în scopuri de muncă, proces care poate, mai degrabă, să aibă loc în condiţii de lucru la distanţă.

În acest context, experţii evidenţiază faptul că abordarea BYOD – „aduceţi propriul dispozitiv”, care permite angajaţilor să-şi folosească propriile dispozitive la locul de muncă, a fost adoptată de multe companii, ceea ce le-a adus riscuri suplimentare.

„Phishing-ul prin intermediul site-urilor generaliste poate afecta cu uşurinţă dispozitivele şi, de asemenea, dispozitivele personale au de multe ori software depăşit – cu potenţiale vulnerabilităţi expuse. În cele din urmă, descentralizarea controlului IT şi dificultăţile în urmărirea şi securizarea dispozitivelor fac în aşa fel încât sistemele de securitate să fie şi mai vulnerabile”, precizează sursa citată.

Pe lista sfaturilor pe care specialiştii în securitate cibernetică le au pentru a ajuta companiile să îşi pună la punct securitatea IT se află: să se asigure că angajaţii au tot ce le trebuie pentru a-şi desfăşura munca în siguranţă, de acasă, şi că ştiu la cine să apeleze în cazul în care întâmpină probleme de IT sau de securitate; să ofere angajaţilor o instruire de bază în ceea ce priveşte securitatea cibernetică; să ia măsuri de protecţie a datelor (protecţia prin parole la pornire, criptarea dispozitivelor şi backup integral al datelor), să se asigure că toate dispozitivele, software-ul, aplicaţiile şi serviciile sunt actualizate şi cu update-uri regulate; să instaleze o soluţie antivirus fiabilă, inclusiv pe dispozitivele mobile, precum şi activarea firewall-ul; verificarea cu atenţie a protecţiei dispozitivului mobil.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata