Terenuri din Tulcea cu potențial turistic, în imposibilitatea de a obține fonduri nerambursabile. Care este motivul

34

Statutul juridic al terenurilor pe care sunt situate monumentele istorice și ale celor de pe malul Dunării nu dau voie entităților să atragă finanțări nerambursabile pentru a dezvolta proiecte de promovare a acestor locații, a afirmat directorul executiv al Grupului Local pentru Pescărie Durabilă (Fisheries Local Action Group – FLAG) Dunărea Veche – Braţul Măcin, Ana-Maria Cazacu, potrivit Agerpres.

Aceasta a mai afirmat că aceste presiuni nu se pot rezolva decât prin hotărâre emisă de către autoritățile naționale și că a semnalat prin memorii această situație dificilă în mai multe rânduri.

„Una din cetăţile care se află pe drumul naţional şi care ar fi important să fie scoasă în evidenţă este la Turcoaia, Troesmis. Dacă drumurile de acces şi proximităţile sunt în domeniul primăriei, cetatea în sine aparţine Ministerului Culturii, care nu poate accesa finanţările noastre din cauză că nu este o entitate eligibilă, nu are un sediu în comunitate. Chiar dacă ne doream să punem în valoare cetatea, avem constrângeri de natură juridică”, a declarat Cazacu.

Directorul exectiv al FLAG Dunărea Veche – Brațul Măcin a mai afirmat că această situație este asemănătoare și în ceea ce constau investițiile pe malurile Dunării, conform sursei.

„Ne-am găsit în situaţia în care primării cu teritorii riverane fluviului nu au în proprietate nicio bucăţică de teren pe malul Dunării, ele fiind de fapt ale Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM). Ceea ce e un impediment, pentru că primăriile, deşi fac parte din grupurile noastre, nu pot aplica decât dacă închiriază sau concesionează terenul de la APDM. Sunt nişte constrângeri pe care nu le putem rezolva”, a menționat Cazacu.

Și directorul general al APDM, Alex Şerban, a făcut un pas în față și a dezvăluit că instituția din subordinea Ministerului Transporturilor este deschisă parteneriatelor cu primăriile pentru derularea anumitor investiții.

„Acolo unde APDM deţine malurile şi terenul aferent zonei portuare se poate intra în parteneriat iar investiţiile se pot derula. Acolo unde APDM nu are jurisdicţie, primăriile pot face solicitare către Guvern, pentru emiterea unei hotărâri care să aibă ca obiect cedarea malurilor către ei pentru a se putea realiza investiţia”, a declarat directorul general al APDM.

Alex Șerban a mai menționat că urmează în cel mai scurt timp să se întâlnească cu reprezentanții Primăriei Hârșova, Constața, pentru a stabili posibilitatea încheierii unui parteneriat în ceea ce privește derularea unei investiții.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner