Transportatorii şi fermierii vor să forţeze intrarea în Bucureşti cu zeci de camioane şi tractoare

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 179 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Sunt momente decisive şi tensiune uriaşă la intrarea în Bucureşti. Transportatorii şi fermierii vor să forţeze intrarea în Capitală cu zeci de camioane şi utilaje agricole. Poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi la toate intrările în Bucureşti.

Din mesajele de pe rețele sociale, se arată că la acțiune participă zeci de camioane și de tractoare. Transportatori și fermieri din Buzău, Bacău și alte județe din Moldova au plecat miercuri spre Capitală. Ei au încercat seara trecută să intre în București cu tractoare și camioane, însă au fost opriți de forțele de ordine.

Anterior, ei au îngreunat sau chiar blocat traficul auto pe mai multe șosele, inclusiv pe autostrada A 1 București-Pitești și pe Centura Capitalei.

Însă în această dimineață, protestatarii și vehiculele lor sunt pe șoseaua de centură și încearcă să-i convingă pe polițiști să-i lase să treacă spre centrul Bucureștiului.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că nu a primit nicio revendicare de la fermierii care participă la protest.

Fermierii anunţă că protestele s-ar putea extinde în toată ţara

Mai multe organizații ale agricultorilor români anunță că protestele care vineri se desfășoară în apropierea Capitalei s-ar putea extinde în toată țara. Aprobarea pentru organizarea de mișcări de stradă va fi solicitată în funcție de rezultatul discuțiilor de luni de la Ministerul Agriculturii.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, anunță că „își exprimă solidaritatea cu membrii fermieri care protestează la nivelul mai multor județe și la intrarea în București”.

Reprezentanții organizației vor transmite Ministerului Agriculturii o listă completă de problemele din sectorul agricol care au nevoie de rezolvare urgentă „cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental”. De asemenea, problemele fermierilor vor fi transmise președintelui României, premierului și tuturor miniștrilor din Guvern. În plus, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, structură membră a COPA-COGECA, va face o informare către organizația europeană și va solicita ca pe agenda de lucru a întâlnirilor de săptămâna viitoare să fie discutată și situația fermierilor din România.

Decizia privind extinderea protestelor va fi luată săptămână viitoare

Aşadar, „Luni, 15 ianuarie, organizațiile Membre AAC vor participa la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii de la care așteptăm soluții concrete și termene pentru rezolvarea punctuală a problemelor de pe lista de revendicări. În lipsa unor asumări clare și a unor acțiuni concrete ca urmare a ședinței, AAC va solicita săptămâna viitoare autorizarea unui protest cu tehnică agricolă la București, în Piața Victoriei, dar și la nivel nivelul fiecărui județ”, a precizat Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Sursa – www.antena3.ro