UE caută să se protejeze de şocurile provocate de deficitul global de semiconductori

158

În data de 30 aprilie, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, va discuta cu directorul general al companiei americane Intel şi cu un director de vârf al Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), în condiţiile în care UE caută să se protejeze de şocurile provocate de deficitul global de semiconductori, care afectează în mod special producătorii auto, transmite Reuters.

În acest context, Intel este una din ultimele companii din industria semiconductorilor care proiectează şi produce propriile sale cipuri. Luna trecută, firma a anunţat că îşi va deschide fabricile clienţilor externi şi va construi uzine în Statele Unite şi Europa, pentru a contracara dominaţia producătorilor din Asia, cum ar fi TSMC (cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume) şi Samsung Electronics Co Ltd.

Săptămâna viitoare, Breton se va întâlni la Bruxelles cu noul directorul general al Intel, Pat Gelsinger, şi de asemenea va discuta online cu Maria Marced, preşedintele subsidiarei TMSC din Europa.

„Sporirea autonomiei noastre nu înseamnă să ne izolăm într-o lume unde lanţurile de aprovizionare sunt globale. În timp ce explorăm cum putem spori capacitatea în Europa, continuăm să dezvoltăm relaţiile cu partenerii internaţionali – dar cu noi la conducere”, a declarat Breton pentru Reuters, confirmând întâlnirile.

Surse de la Bruxelles care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Breton este decis să atragă un producător major de cipuri care să-şi deschidă o fabrică de mare capacitate în Europa, în contextul ambiţiilor Comisiei Europene de a obţine în următorul deceniu acces la cea mai avansată producţie.

Din punct de vedere auto, Gelsinger a anunţat intenţia companiei de a construi o unitate în Europa, ca parte a strategiei de a investi miliarde de dolari în extinderea capacităţii de producţie.

În acest sens, analiştii avertizează că o mare uzină în Europa s-ar putea dovedi o eroare strategică deoarece continentul, care nu produce smartphone-uri şi alte produse electronice de consum, nu are o piaţă viabilă.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata