Un ciclon mediteranean va ajunge în România

De Jurnalul Național Actuale Meteo 172 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Deși în ultimele zile am avut parte de temperaturi ridicate, asta nu a exclus ca în anumite zone din țară vremea să prezinte intensificări ale vântului. De altfel, ANM a menținut și pentru azi un cod galben de intensificări. În același timp, anunță faptul că ciclonul mediteranean loveşte România, iar ca urmare a acestui aspect, vremea schimbă foaia din nou.

ANM a menținut avertizarea de cod galben

În cursul zilei de ieri, 11 februarie, a fost emisă avertizarea de cod galben, în care anunță menținerea fenomenului de intensificări ale vântului și pentru astăzi, 12 februarie, în sudul, estul și sud-estul României, precum și în zona Moldovei. Avertizarea este valabilă și astăzi, până la oa 18:00:

Astfel, „Vântul va avea intensificări în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei. Vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar în județul Constanța și pe litoral, rafalele vor depăși temporar 70 km/h. Pe litoral vântul va continua să prezinte intensificări în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze de 50…55 km/h.”, anunța ieri ANM.

Meteorologii anunță ciclonul mediteranean în România

În ultima săptămână, deși suntem încă într-o lună de iarnă, a adus valori termice peste media perioadei în care ne aflăm pe alocuri fiind înregistrate și 20-21 de grade. Valorile termice au fost menținute așa și în weekend, dar, conform meteorologilor, începând de astăzi, lucrurile se vor schimba ca urmare a apariției unui ciclon mediteranean și deasupra României. Conform ANM, din această după-masă vremea se schimbă, apărând precipitații în aproape toată țară, fenomen ce se va menține până miercuri, inclusiv:

„Vom avea o schimbare semnificativă în ceea ce privește evoluția condițiilor meteorologice. De luni, temperaturile vor mai scădea, comparativ cu ceea ce am înregistrat în această săptămână, mai ales în jumătatea nordică a țării, acolo unde maximele nu vor mai depăși 7,8 grade Celsius, în timp ce în sud este posibil să mai consemnăm valori de 16,17 grade Celsius.”, anunță Elena Mateescu.

 

Revin ploile, sub formă de averse

Datorită apariției acestui ciclon, deși se vor mai înregistra valori termice ridicate, ploile vor reveni în aproape toată țara, iar în zonele montane se vor transforma chiar și în ninsoare, conform specialistului ANM:

În prognozarea sa, „Revin ploile pentru că vorbim de averse, în special în Banat, Oltenia, Muntenia, Transilvania, dar și Maramureș, Moldova și Dobrogea, practic se va simți în toată țara, iar la atitudini mai mari, peste 1700 de metri, precipitațiile vor fi mixte.

Vorbim de cantități de apă de 15, 20 litri pe metrul pătrat și intensificări ale vântului de 50, 60 km/h.”, a spus Elena Mateescu la Antena 3.

 

Cu alte cuvinte, va trebui să scoatem umbrelele din nou, și să fim atenți la cum ne îmbrăcăm în aceste zile.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: