Uniunea Salvaţi România nu susţine asumarea răspunderii Guvernului

0

Uniunea Salvaţi România nu susţine asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de buget pentru anul viitor, procedură care lasă Parlamentul în offside, a declarat marţi deputatul USR Claudiu Năsui, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

„Noi am criticat această metodă de a adopta legea bugetului, ar fi o premieră în România, trebuie menţionat lucrul acesta, să nu existe absolut deloc dezbateri pe legea bugetului. Este o lege foarte amplă, care chiar şi atunci când erau dezbaterile grăbite – şi mai ţinem minte acele două – trei zile de dezbateri cu câte 16 ore de dezbateri în fiecare zi – măcar exista ceva, măcar aveai procesul acesta în care miniştrii veneau în faţa comisiei, filmaţi de presă şi vizibili de toată lumea, să răspundă la întrebări, să spună ce vor face cu banii şi ce au făcut cu banii de anul anterior. Lucrul acesta acum nu ar mai exista. Deci nu avem cum să susţinem lucrul acesta. (…) Asumarea răspunderii este o procedură care practic lasă Parlamentul în offside”, a precizat Claudiu Năsui, la RFI.

El a adăugat că singurul lucru pe care îl poate face Parlamentul este să iniţieze o moţiune de cenzură în trei zile de la asumarea răspunderii.

„USR nici să vrea nu are suficienţi reprezentanţi cât să iniţieze o moţiune de cenzură singur. Şi mai e un lucru: trebuie moţiunea aceasta de cenzură cântărită şi cu gravitatea faptelor. Faptul că un guvern şi-ar asuma răspunderea, chiar dacă e o procedură care nu ne place, nu este un eveniment atât de grav cât să justifice o moţiune”, a completat Năsui.

În opinia parlamentarului, „motivul pentru care Guvernul Orban vrea să apeleze la această procedură, care încă nu se ştie dacă este sau nu constituţională, este pentru a preveni eventuale explozii suplimentare ale cheltuielilor”.

„Nu ştiu exact dacă această procedură este constituţională, pentru că e o dezbatere şi între jurişti: unii spun…

Sursa News 24

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close