Zile libere pentru părinții care nu pot lucra de acasă

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede acordarea de zile libere pentru anumite persoane. Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unei ordonanțe de urgență de anul trecut. Cine sunt românii care vor beneficia de zile libere?

Zile libere pentru anumiți români! Camera Deputaților a votat azi. Cine va beneficia de ele

Astfel, Camera Deputaţilor a dat undă verde proiectului de lege care prevede acordarea de zile libere părinților pentru ca acești să își supravegheze copiii, în cazul în care activitățile didactice se vor suspenda din cauza răspândirii coronavirusului.

Aşadar, acest proiect reglementează OUG nr.110/2021 care prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, dar şi părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat sau care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

“Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copilul cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum şi pentru părinţii care au în întreţinere copii sau adulţi cu handicap cuprinşi într-o formă de învăţământ, respectiv înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ preuniversitar, inclusiv de educaţie timpurie antepreşcolară”,  scrie în proiect.

Zile libere pentru părinții care nu pot lucra de acasă

Actul normativ mai precizează că părinții care pot beneficia de aceste zile libere sunt cei care au un loc de muncă unde este necesară prezența fizică și care nu se poate face la domiciliu.

“Prevederile se aplică pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor în unităţile de învăţământ, unde aceştia sunt înscrişi”, mai arată actul normativ.

Menţionăm că acest proiect de lege a fost deja adoptat de Senat, în timp ce Camera Deputaților reprezintă for decizional în acest sens.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata