Adrian Titieni, recompensat cu premiul de excelenţă la Bucharest International Film Festival

De Jurnalul Național Cultură Lifestyle Locuri de muncă 222 citiri
3 min citire
Actorul Adrian Titieni, cunoscut pentru rolurile din filme ca „Moartea domnului Lăzărescu”, „Domestic”, „Bacalaureat” şi „Tata mută munţii”, va fi recompensat cu premiul de excelenţă la Bucharest International Film Festival.

Ediţia a 17-a  a Bucharest International Film festival a început pe 4 septembrie, iar ultimele zile sunt rezervate celor mai bune filme internaţionale şi româneşti selectate, unele premiate în evenimente de renume, altele prezentate în premieră naţională. 

 

Iar gala de închidere a BIFF 2021 va avea loc pe 12 septembrie, la Cinema Muzeul Ţăranului, când vor fi anunţate filmele câştigătoare ale competiţiei oficiale, în prezenţa principelui Radu, care a conferit Înaltul Patronaj acestui festival.

În cadrul acestui eveniment, vor fi anunţate cele trei filme câştigătoare, premiile fiind acordate de Institutul Cultural Român: marele premiu, premiul pentru regie şi premiul pentru scenariu.

În aceeaşi seară, actorul Adrian Titieni va primi premiul de excelenţă din partea organizatorilor.

Unul dintre cei mai prolifici actori din cinematografia românească, Titieni, în vârstă de 58 de ani, s-a remarcat în filme ca „Din dragoste cu cele mai bune intentii” (2011), rol care i-a adus un premiu Gopo, „Şi caii sunt verzi pe pereţi” (2012) şi „Ilegitim” (2016). Pentru partitura din „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, câştigător al premiului pentru regie la Cannes, el a fost premiat la Chicago International Film Festival şi nominalizat la premiile Dublin Film Critics Circle şi Gopo.

În ultima zi a BIFF va fi proiectat din nou „Petrov’s flu” al regizorului Kirill Serebrenikov, considerat în Rusia opozant al puterii şi plasat în prezent în „arest la domiciliu”. El şi-a regizat ultimele filme de acasă, fără să poată participa la filmări. Lungmetrajul „Petrov’s Flu” a fost inclus în competiţia oficială de la Cannes 2021.

Festivalul se va încheia cu proiecţia „Ahed’s Knee/ Ha’berech”, de Nadav Lapid, film care a obţinut premiul juriului anul acesta la Festivalul de la Cannes.

În trecut, la festival au fost prezenţi Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero şi Vanessa Redgrave.