Aparatul de aer condiţionat poate declanşa procese inflamatorii la nivelul căilor respiratorii

4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Odară cu un nou val de caniculă din această lună, folosim aerul condiționat din ce în ce mai mult pentru a ne răcori. În acest sens, medicul ORL Bogdan Popescu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, despre afecţiunile declanşate de expunerea la aerul condiţionat, dar şi despre bolile care pot fi agravate de folosirea acestuia.

În explicaţiile sale, „Trebuie să știm că aerul condiționat ne ajută să scădem temperatura ambientală în interior. Nu trebuie să simţim o diferență foarte mare, să nu difere temperatura din interior față de cea de afară cu mai mult de 12°. Pot apărea perturbări la nivelul termoreglării corpului. Totodată, aerul condiționat dezumidifică aerul și îl usucă, ceea ce pentru unii pacienți, mai ales pentru cei care au probleme cu sinusurile paranazale, cu fosele nazale cu cavitatea bucală, poate fi o declanşare a proceselor inflamatorii de tipul răcelilor.

Sunt foarte mulți pacienți care în perioada aceasta reclamă faptul că de la aer condiționat au sinuzite, rinite. Prin urmare, este foarte important de știut cât și cum să folosim aerul condiționat. De exemplu, dacă în exterior avem o temperatură de 40°, în interior trebuie să avem o temperatură de 28, chiar 29°.

Boli provocate de expunerea la aerul condiționat

-afecțiuni respiratorii
-bronșită
-pneumonie
-dureri de cap
-tulburări de concentrare
-răgușeală
-faringită
-astm
-rinosinuzită cronică
-alergie
-conjunctivită

În astfel de cazuri, umiditatea este importantă pentru felul în care mucoasele nazală, oculară și bucală sunt umectate. Trebuie să fie undeva între 30 și 50% umiditatea. Media de 40% este una de confort, cu mențiunea că aerul condiționat este posibil să dezumidifice mai mult decât este necesar.

De asemenea, filtrele unui aer condiţionat trebuie întreţinute la un interval regulat de timp. Fiecare producător de aer condiționat are un tabel prin care indică momentul în care trebuie făcută această revizie și este foarte important să urmăm această revizie pentru că filtrele, dacă nu funcţionează la capacitatea lor maximă de filtrare, pot să genereze probleme serioase.

Riscurile folosirii aerului condiționat

-schimbările bruște de temperatură afectează sistemul respirator
-usucarea pielii/mucoasele membranelor
-poluare fonică
-boli infecțioase respiratorii
reacții alergice
-asociat cu rinita cronică, faringita, iritația gâtului, răgușeala
-factor de disconfort pentru purtătorii de lentile de contact

În timpul unor perioade cu caniculă, este important ca în această perioadă să ne hidratăm foarte bine. Dacă ne hidratăm corespunzător, corpul se termo-reglează mai ușor, face față mai ușor la variațiile de temperatură. Ideal este să căutăm să nu avem expunere îndelungată la oricare dintre mediile cu temperaturi extreme. De exemplu, 40° la umbră, respectiv 50° la soare și ne urcăm în mașina care are 60°, iar în interior să dăm drumul la aerul condiţionat la 16°.

Trebuie să ne asigurăm că nasul funcționează cum trebuie, adică este curat. Trăim în orașe și mediul este extrem de poluat, ceea ce înseamnă că mucoasa este agresată de tot ce este în jur. Deci, practic, igiena și comportamentul acesta ne ajută să trecem peste problemele generate de variațiile mari de temperatură și utilizarea excesivă a aerului condiționat.”, a mai spus medicul.

Mai mult, aerul condiționat poate contribui la apariția sindromului clădirii bolnave, o varietate de simptome care apar după ce petreceți mai mult timp într-o clădire. Aceste simptome includ amețeala, uscăciune a gâtului, mâncărime ale ochilor sau greața. Aerul condiționat este unul dintre principalii factori declanșatori ai acestui sindrom mai puțin obișnuit.

Sfaturi pentru a vă răcori sănătos

-păstrați filtrele aerului condiționat curate, înlocuiți-le periodic
-spațiile cu aer conditionat trebuie ventilate în mod regulat
-instalarea și intreținerea profesională sunt esențiale

Sursa – www.antena3.ro