Aparent, nu temperaturile scăzute ne îmbolnăvesc, ci obiceiurile pe care le avem în sezonul rece.

4 min citire

Inrolare trafic.ro
În mod normal să faci activități în sezonul rece, se spune că, viața ta poate depinde de asta. Însă, anumite greşelile te pot îmbolnăvi grav sau chiar de pot ucide. Specialiștii medicali ne atrag atenția asupra obiceiurilor din timpul iernii.

Iarna, mamele și bunicii spun mereu „Închide fereastra! Intră frigul în casă și ne îmbolnăvim”, însă acum specialiștii medicali au demontat acest mit celebru. Aparent, nu temperaturile scăzute ne îmbolnăvesc, ci obiceiurile pe care le avem în sezonul rece.

Florin Tudor, medic internist, a explicat că ne putem îmbolnăvi iarna doar dacă nu ne îmbrăcăm corespunzător.

În explicaţiile sale,  „Dacă este iarnă, este clar că nu ieşim afară în tricou. Nu trebuie însă nici să ne înfololim excesiv. Este recomandată o bluză de corp sau un tricou de bumbac peste care să luăm un pulover sau o geacă. O greşeală pe care o facem mulţi dintre noi este să ne îmbrăcăm bine în partea de sus a corpului, dar să luăm pe noi doar o pereche de blugi. Acest lucru nu ajută.

Dacă afară este ger, este recomandat să avem pe sub pantaloni un colant de bumbac sau ştrampi, în cazul femeilor. O altă greşeală pe care o facem este să ne îmbrăcăm bine, dar să nu purtăm căciulă sau mănuşiFrigul ne ia de la extremităţi şi de aceea acestea trebuie protejate cel mai mult“, afirmă Florin Tudor.

„Părinţii greşesc când le pun fularul pe gură copiilor”

Medicul atrage atenția părinţilor care își îmbracă bebelușii excesiv iarna. Acesta a explicat că fularul nu trebuie pus niciodată peste gură deoarece zona respectivă se umezeşte peste măsură şi aşa ajung să se dezvolte bacteriile.

Astfel, „Dacă luăm pe noi mai multe rânduri de haine, mai ales cele care sunt strânse pe corp, vom transpira şi automat ne va fi mai rece. Tot aşa răcim cel mai uşor. În cazul copiilor, părinţii greşesc când le pun fularul pe gură. Zona se umezeşte peste măsură şi aşa ajung să se dezvolte bacterii.

Este complet greşit să ne acoperim gura ca să nu intre aerul rece pe acolo. De asemenea, nu luaţi mai multe perechi de şosete, deoarece afectaţi circulaţia şi veţi avea mereu picioarele îngheţate. Mai bine alegeţi încălţăminte îmblănită şi purtaţi o singură pereche de şosete pentru ca picioarul să se poată mişca în voie“, a explicat acesta.

„Iarna, indicat este să ieşim afară pentru că aerul curat face bine”

În plus, Florin Tudor ne sfătuiește să ieșim afară iarnă deoarece aerul rece, curat ne face bine. Nu trebuie să petrecem mult timp în frig, însă nici să ne închidem în casă.

Aşadar, „Dacă avem zile cu temperaturi de -20 de grade este normal să evităm să stăm mult afară. Dacă însă temperaturile de iarnă sunt normale, adică în jurul valorii de -5 grade, indicat este să ieşim afară pentru că aerul curat face bine.

O oră petrecută afară ne poate ajuta şi nu ne îmbolnăveşte. Este valabil şi pentru copii. Cu cât stăm mai multe zile închişi în casă, la căldură, cu atât vom fi mai expuşi atunci când ieşim la frig. Corpul se acomodează treptat cu temperatura şi nu este bine să aibă şocuri mari. Aşa apar bolile de sezon“, a spus acesta.