Atenție la aceste mesaje, nu le deschideți sub nicio formă

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetic (DNSC) anunță  că în ultima săptămână au fost înregistrate mai multe notificări de la utilizatori care s-au confruntat cu tentative de tip scam în numele unor companii.

Mare atenție la aceste mesaje! Avertismentul DNSC: Evitați accesarea

Astfel că, tentativele de tip scam care vizează utilizatorii români continuă să se folosească de identitatea vizuală a unor retaileri sau magazine online cu popularitate în țara noastră sau chiar instituții publice, conform informațiilor transmise de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetic (DNSC).

De asemenea, în ultima săptămână, DNSC a primit multiple notificări de la utilizatori care s-au confruntat cu asemenea capcane online care aveau branding-ul Lidl Romania, CFR Călători sau Catena – Farmacia Inimii.

Specialiștii susțin că încercarea de păcălire a utilizatorilor păstrează aceiași pași ca în cazurile precedente: promit un premiu consistent (2000-8000 de lei) pentru a participa la un concurs fals în care potențiala victimă trebuie să răspundă la câteva întrebări generice despre experiența avută în interacțiunea cu farmacia/supermarketul/instituția vizată.

După care, utilizatorii sunt direcționați către diverse site-uri potențial malițioase unde li se cer date sensibile și cer totodată victimei să răspândească mai departe mesajul către contactele sale de WhatsApp..

„Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute. Verificați-le cu o soluție de securitate! O companie care organizează o activitate promoțională în România nu ar comunica în altă limbă. În toate cazurile textul este în limba engleză, iar acesta ar trebui să fie un indiciu clar că este vorba despre o tentativă de scam.

Verificați mereu existența promoțiilor pe canalele oficiale ale organziațiilor vizate și fiți atenți la domeniul site-ului pe care tocmai l-ați vizitat pentru a participa la astfel de concursuri”, a precizat DNSC.

Nu faceți acest lucru pe rețelele de socializare

În urmă cu putin timp, specialiștii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au avertizat că trebuie să fim foarte atenți atunci când utilizăm rețelele de socializare. Conform specialiștilor, au revenit campaniile de phishing care au ca țintă utilizatorii cu drepturi de administrare a unor pagini de Facebook.

Așadar, este vorba despre o metodă preferată de atacatori în răspândirea paginilor de phishing, aceea de a crea postări înșelătoare pe pagini de Facebook nou create.

De regulă, acestea sunt special concepute pentru a se afișa potențialei victime ca o notificare legitimă. Atacatorii reușesc acest lucru prin adăugarea unei etichete a paginii în textul postării.

„Scopul principal este de a speria utilizatorul că își va pierde accesul la cont, dacă nu validează datele de acces după accesarea unui link din postare, care va redirecționa către o pagină de phishing.
Fără o analiză atentă a provenienței mesajului și a detaliilor din notificare, astfel de campanii pot fi convingătoare”, a mai spus Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata