Austria caută aliaţi pentru a se opune atenuării reglementărilor bugetare ale UE

427

În prezent, Austria încearcă să formeze o coaliţie de ţări membre UE, care să prevină atenuarea reglementărilor bugetare ale blocului comunitar, când vor fi revizuite în 2021 şi în 2022, când va putea cere o concentrare mai puternică pe reducerea datoriei publice, transmite Reuters.

În acest sens, ministrul austriac de Finanţe, Gernot Bluemel, într-o scrisoare adresată omolocilor din UE, susţine că reglementările au fost esenţiale pentru reducerea datoriilor publice ca procent din PIB în blocul comunitar, după criza datoriilor suverane.

De altfel, Austria este în grupul statelor membre UE care susţin măsuri de austeritate bugetară, alături de Olanda, Suedia, Danemarca, Finlanda, Germania, ţările baltice, Slovacia şi Cehia.

„O lecţie cheie a crizei financiare a fost necesitatea reducerii nivelului ridicat al datoriilor şi sporirea sustenabilităţii fiscale, în scopul de a ne pregăti pentru evenimentele neprevăzute”, se arată în scrisoarea lui Bluemel, consultată de Reuters.

„Comisia Europeană ca veni cu o revizuire a cadrului guvernanţei economice în următoarele luni”, a explicat oficialul austriac, adăugând că unele idei de reformare a Pactului de stabilitate şi creştere au fost prezentate la întâlnirea de luna trecută a miniştrilor de Finanţe din UE.

„Sunt într-o oarecare măsură îngrijorat de unele contribuţii care pun sub semnul întrebării cadrul guvernanţei economice sau reducerea sustenabilităţii fiscale. Obiectivul nostru comun trebuie să fie pe termen mediu şi lung reducerea datoriilor publice ca procent din PIB”, a indicat Bluemel.

Acesta a adăugat: „Chiar dacă actualul mediu financiar este fără îndoială favorabil şi ratele dobânzilor sunt scăzute, nu există garanţii că tendinţa se va păstra. Noi toţi am asistat la costurile economice, sociale şi politice ale turbulenţelor de pe pieţele financiare, când politicile şi evoluţiile erau considerate ca nefiind sustenabile”.

În contextul economico-financiar, Uniunea Europeană a suspendat până în 2022 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

Aşadar, după suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro, pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata