Barierele plutitoare nu reprezintă soluţia universală pentru problema plasticului din oceane

Foto: newsin.md
0

Un studiu internaţional recent, sugerează că barierele plutitoare instalate pe mare pentru colectarea deşeurilor de plastic, nu au decât o contribuţie minoră, la obiectivul de curăţare a oceanelor lumii, spune studiul, citat de agenţia DPA.

”Tehnologii precum cele propuse de proiectul Ocean Cleanup nu ne vor ajuta să rezolvăm problema plasticului”, a declarat Agostino Merico de la Centrul Leibniz pentru Studii Marine Tropicale, cu sediul în oraşul german Bremen.

”Trebuie să regândim de urgenţă modul în care producem, consumăm şi aruncăm materialele plastice şi modul în care putem promova alternative sustenabile”, a spus Merico, coautor al studiului publicat în jurnalul Science of the Total Environment.

Dar, oamenii de ştiinţă susţin că tot mai multe iniţiative private, precum cea a organizaţiei olandeze Ocean Cleanup, elimină deşeuri din oceane cu ajutorul barierelor plutitoare, însă, oricât de admirabile ar fii, acestea nu rezolvă o problema mai amplă în ceea ce priveşte curăţarea completă a oceanelor lumii.

În prezent, se estimează că 399.000 de tone de plastic plutesc la suprafaţa oceanelor, iar această cantitate se aşteaptă să se dubleze până în  anul 2052. Dar, alte multe milioane de tone de plastic se află în ape mai adânci.

Aceasta este o ameninţare majoră pentru ecosistemele marine la nivel mondial. Peştii şi alte vieţuitoare marine ingerează plastic, adesea cu consecinţe fatale. Iar când plasticul se descompune, substanţele toxice pot pătrunde în mediul marin şi în cele din urmă ajung să fie absorbite de oameni.

În acest context, Prin realizarea acestor modele asupra efectelor a două sute de bariere plutitoare care colectează plastic pe o perioadă de 130 de ani, autorii studiului au descoperit că aceste dispozitive ar putea elimina puţin peste 5% din totalul estimat la nivel mondial.

”Având în vedere cantităţile uriaşe de deşeuri de plastic care poluează continuu oceanele, aceasta este o contribuţie destul de mică”, a declarat un alt coautor al studiului, Soenke Hohn, de la acelaşi centru.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă îşi fac, de asemenea, griji că astfel de eforturi de colectare vor fi considerate o justificare pentru poluarea suplimentară şi ridică semne de întrebare în legătură cu drumul deşeurilor odată ce sunt eliminate din mare.

”Există o singură soluţie: trebuie să încetăm să producem materiale plastice şi să promovăm soluţii alternative, mai durabile, precum utilizarea materialelor biodegradabile”, a subliniat Merico.

Pentru realizarea acestui studiu, au participat cercetători de la Universitatea Jacobs, Institutul Leibniz pentru Studii Zoologice din Berlin, Universitatea Exeter din Marea Britanie şi de la organizaţia Making Oceans Plastic Free.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata