Bogdan Florea, medicul din Cluj care a făcut o descoperire revoluționară la nivel mondial

0 152

Medicul Bogdan Florea spune că neurologia este matematică medicinei. Și-a dedicat viața tratării epilepsiei și scoaterea acestei afecțiuni de sub stigmatul rușinii, astfel a înființat prima Rețea de Telemedicină în Epilepsie. A descoperit o nouă stare a creierului și a schimbat regulile jocului, creând prima Clinică de Podiatrie din România.
El este unul dintre cele 100 de personaje de excepție ale României.
Când avea vârsta de 7 ani, cu o rană la genunchi, a ajuns la un doctor, care l-a tratat cu răceală și cu indiferență, cam de pe atunci el a ”știut” că va deveni medic și nu pilot așa cum își dorea. Acum, după ani de studiu crede că neurologul este un detectiv care trebuie să cerceteze atent cu ce se confruntă un pacient.

”Epilepsia este de mai multe tipuri şi treaba medicului neurolog este să fie foarte precis în tipul de epilepsie, ca să ştie ce medicaţie alege sau ce cocktail de medicamente alege pentru forma respectivă de epilepsie”.
Numărul oficial al persoanelor care suferă de epilepsie este de aproape 130.000, însă în realitate sunt peste 350.000 și din păcate nu există un registru național al persoanelor care suferă de această boală, deși vorbim despre aproape 40 de tipuri ale acestei maladii.
Bogdan Florea, medic neurolog: Epilepsia nu este doar o problemă de sănătate. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că este o problemă socială, pentru că epilepsia vine cu un rucsac în spate, de stigmă socială, de frică, de ce va spune lumea. Asta e o întrebare nedreaptă, care a tăiat aripile a zeci de generaţii. Ce va spune lumea?

Persoanele cu epilepsie au o singură mare frică. Să facă criză în public. Să nu afle lumea.
ÎN anul 2016, medicul clujan, a pus bazele Rețelei de Telemedicină în Epilepsie, un proiect național, prin intermediul căruia s-au achiziționat electroencefalografe de ultima generație. Iar acum lucrează la înființarea unui centru de sprijin psihologic pentru părinții care află acest diagnostic pentru copiii lor, dar și pentru adolescenții care află că au epilepsie.
Bogdan Florea, medic neurolog: Succesul tratamentului său cum ajustezi dozele, când decizi să întrerupi un tratament, când decizi să adaugi un alt medicament sau să creşti dozele, se face totul în funcţie de aspectul EEG. De aceea, o persoană cu epilepsie, cel puţin la început de drum, are nevoie de înregistrări succesive. La 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni. Şi, de aceea, drumurile alea lungi către centrele universitare mi se par o nedreptate, câtă vreme ele pot fi făcute acasă la tine sau aproape de casa ta şi medicul din oraşul acela poate să se consulte cu un medic dintr-un centru cu experienţă, din ţară sau din străinătate.
Doctorul Florea, a pus bazele primei clinici din România pentru îngrijirea piciorului și a înființat Asociația de Podiatrie, fiindcă țara noastră se află pe primul loc în Europa la amputații datorate diabetului zaharat.

Bogdan Florea, medic neurolog: Sunt, de pregătire, medic neurolog şi sunt foarte mulţumit că sunt într-o echipă de podiatrie, care lucrează în prima clinică de podiatrie inaugurată în România, aici, în Cluj. O echipă formată din medici de 8 specialităţi: chirurgie generală, chirurgie vasculară, ortopedie, dermatologie, neurologie, diabet, boli de nutriţie şi metabolism, reumatologie.

În ţara noastră, au fost diagnosticați peste 1,8 milioane de persoane cu diabet, iar această boală afectează creierul, ochii, rinichii și picioarele. Dintre acestea, piciorul diabetic le pune bolnavilor poate cea mai mare problemă.

În lumea medicală internațională, Bogdan Florea a devenit cunoscut când a descoperit o nouă stare a creierului. În come foarte profunde, creierul funcționează într-un fel de regim de avarie. Acest lucru nedescoperit până în urmă cu cinci ani.

Când este întrebat cum a făcut această descoperire, Bogdan Florea, medic neurolog: Muncind. Am făcut-o, să spun. Că am fost norocos din punctul de vedere al efortului pe care îl făceam în mod constant pe terapie intensivă. Există un protocol în terapie intensivă de declarare a morţii cerebrale în care este nevoie, în România încă, de înregistrare de EEG, 30 de minute, pauză, 24 de ore, pauză, 30 de minute şi, într-un caz cu totul special, nu reuşeam nicicum să înregistrez continuu aceste 30 de minute de linie izoelectrică.

Crezul neurologului clujan este că mândria și trufia sunt marile păcate ale medicilor români.

Sursa: Digi24.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata