Braşov:Trei staţii de încărcare a maşinilor electrice-instalate până în aprilie 2021

41

În Braşov, în cadrul unui contract pe care primăria l-a semnat marţi, vor fi amenajate,  primele trei staţii de încărcare a maşinilor electrice pentru posesorii acestui tip de vehicule, până în aprilie anul viitor,  contract realizat cu o asociere de firme din municipiu, având o valoare de aproximativ 450.000 de lei.

Contractul, care prevede achiziţia şi montarea unei staţii electrice duble şi a două staţii simple pentru încărcarea autoturismelor electrice pe bulevardul Nicolae Iorga, a fost semnat cu Asocierea SC Flash Lighting Services SA-SC Ago Project Engineering SRL, conform unei informări transmisă miercuri de biroul de presă al Primăriei Braşov.

Astfel, valoarea ofertei declarată câştigătoare a fost de 423.114,26 lei fără TVA, reprezentând mai puţin de două treimi din cea de pornire a licitaţiei, care a fost de 672.268,91 lei fără TVA.

„Cei care deţin astfel de autoturisme vor putea, în câteva săptămâni, să le încarce gratuit aici, pe locurile special amenajate pentru ei. Pe lângă acestea, avem în derulare, în momentul de faţă, procedura de achiziţie pentru alte 15 staţii de încărcare a autoturismelor cu motor electric, care vor avea diferite capacităţi de încărcare, pentru că am luat în calcul tipurile diferite de maşini şi de încărcare. Sunt repartizate în mai multe locuri din municipiul Braşov, aşa încât să dăm posibilitatea celor care au asemenea autovehicule să poată să le alimenteze din aceste locaţii”, a declarat, conform informării citată, primarul George Scripcaru.

Firma câştigătoare are termen de 60 de zile pentru proiectare şi obţinere avize şi 6 luni pentru montaj şi punere în funcţiune, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, prevede contractul.

Din punct de vedere financiar, dacă, la început, aceste servicii ar putea fi gratuite, noile staţii de încărcare vor permite integrarea unui sistem de plată pentru încărcare (online, prin intermediul unei platforme/aplicaţii sau cu card bancar, sau pre-pay, sms etc) în condiţiile în care, conform specialiştilor, acest tip de încărcare gratuită va dispărea pe viitor.

În acest context, până în prezent, Primăria Braşov a achiziţionat, împreună cu noile autobuze electrice de fabricaţie cehească, staţii de încărcare lente şi rapide pentru Regia locală de transport public în comun (RAT).

Pe viitor, documentaţia pentru achiziţia altor 15 staţii de încărcare, în cadrul proiectului finanţat de Agenţia Fondului pentru Mediu cu aproape 3 milioane de lei, a fost finalizată, urmând etapa lansării licitaţii, iar Societatea de distribuţie a energiei electrice (Electrica) face demersurile necesare pentru instalarea unei alte staţii electrice în faţa Teatrului Dramatic.

La începutul anului 2020, în Braşov erau aproximativ 60 de maşini electrice, iar peste jumătate dintre acestea aparţinând unor persoane fizice, precizează primăria Braşov.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata