Brokerii de asigurări afirmă tranșant: Cine spune că vindem doar RCA greșește. Plafonarea a destabilizat piața, dar nu va dura la nesfârșit

De Jurnalul Național Actuale Auto Bani 120 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Virgil Șoncutean, CEO al Allianz Țiriac, al doilea cel mai mare jucător de pe piața asigurărilor, s-a referit și la brokerii de asigurare, spunând, printre altele, că măsura plafonării comisioanelor pentru RCA a făcut bine pieței, pentru că i-a forțat pe brokeri să se îndrepte și către vânzarea altor tipuri de asigurări. Mai ales această afirmație i-a iritat pe intermediari, care au trimis Economica un punct de vedere. Amintim că, din 11 aprilie 2023, în contextul plafonării prețurilor maxime pentru RCA, a fost plafonat și comisionul brokerilor, la un nivel efectiv de 7,6% din prima intermediată.

 

 Principalele susțineri ale brokerilor

În acest sens, UNSICAR atenționează asupra faptului că declarațiile dlui. director Șoncutean referitoare la volumul vânzărilor RCA de către brokeri sunt contrazise de cifrele oficiale menționate în rapoartele întocmite de Autoritatea de Supraveghere Financiară, disponibile pe site-ul acestei autorități si in analizele UNSICAR bazate pe aceste informatii. Astfel, veniturile brokerilor din RCA au fost în 2022 de circa 50%, în timp ce la Allianz Țiriac acest procent a fost de 52%. În 2023, veniturile din RCA ale brokerilor au fost de 40% din total (pe fondul plafonării nejustificate a comisioanelor), în timp ce la Allianz Țiriac acest procent a crescut la 56%.

Din datele cifrelor, din cele peste 612 milioane RON creștere a primelor subscrise în 2023 față de 2022, 460 milioane RON reprezintă RCA, ceea ce înseamnă că circa 75% din creșterea Allianz Țiriac vine din RCA. În ceea ce privește asigurările generale facultative, cifrele ne arată că piața de brokeraj a crescut procentual pe această categorie mai mult decât a reușit compania condusă de dl. Șoncutean în 2023.

Astfel, pe asigurări facultative creșterea companiei condusă de acesta din urmă a fost de doar aproximativ 6% în 2023, în condițiile în care întreaga piață de asigurări generale facultative a crescut cu cca 15%, iar creșterea primelor intermediate de brokeri pe categorie a fost de aproape 19%. În concluzie, brokerii prezintă clienților asigurările facultative si o dovadă în acest sens este că aceștia distribuie cel mai mare volum de prime non-RCA: din 8 miliarde de lei, cât este piața de asigurări generale fără RCA, brokerii distribuie peste 5,5 miliarde lei.

În plus, UNSICAR îl invită pe dl. Șoncutean să analizeze cifrele oficiale din rapoartele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară care reflectă faptul că piața de brokeraj a crescut semnificativ mai mult pe partea de asigurări generale facultative comparativ cu creșterea Allianz Țiriac pe acest segment.

Astfel, „Prin urmare, dl. Șoncutean ar trebui să analizeze de ce la nivelul societății pe care o conduce segmentul de asigurări facultative a evoluat de 3 ori mai încet decât brokerii pe această categorie și dacă strategia managerială pe care a impus-o companiei Allianz Țiriac reușește să aducă dezvoltare la intensitatea pe care o colaborare partenerială și bazată pe respect reciproc cu piața de brokeraj ar oferi-o.

Felicităm echipele Allianz Țiriac pentru creșterea pe asigurările de viață mult peste evoluția pieței în 2023, probabil și cu ajutorul important al companiilor de brokeraj. De asemenea, e important de notat că asigurările de viață sunt o categorie unde și brokerii au crescut în ritm cu piața în 2023 și ne așteptăm ca această evoluție să se mențină pe viitor.

Dincolo de emoția pozitivă a unui rezultat istoric, îl invităm pe dl. Șoncutean să analizeze și contextul general și să vadă că în alte țări subsidiarele grupului operează în piețe funcționale, cu un nivel ridicat de concurență, în timp ce în România avem o concurență scăzută, întreținută artificial de măsura nejustificată a plafonării, care nu face decât să destabilizeze piața și întârzie apariția de noi jucători care să stimuleze concurența în favoarea clienților.

Plafonarea nu poate să dureze la nesfârșit și suntem încrezători ca piața va reveni la normal, iar operatorii economici vor interacționa într-o piață liberă și concurențială. Orice afirmație care să anticipeze cum vor evolua relațiile comerciale ale concurenților Allianz Tiriac nu este de acceptat într-o piață liberă.

Oricine afirmă că nu mai e nevoie de oameni în distribuție și a vinde doar online e rețeta succesului absolut ( NR. CEO-ul Allianz nu a afirmat că nu mai este nevoie de oameni în distribuție și nici că vânzarea exlusiv online asigurări succesul absolut), ignoră realitatea (faptul că o pondere importantă din populație nu deține competențe digitale) sau nu acceptă cum funcționează sistemul (faptul că brokerii furnizează clientului oferte de la mai mulți asiguratori, clientul având astfel posibilitatea de a alege oferta cea mai potrivită pentru el). Totodată, vânzarea online implică în continuare costuri legate de marketingul digital, oamenii și companiile care administrează canalul de distribuție online, cheltuielile IT si o serie de alte costuri implicate pentru vânzarea online.

Emiterea de polițe de asigurare presupune costuri, responsabilitate și implicare din partea brokerilor, care activează într-un domeniu strict reglementat și supravegheat și care se asigură de corectitudinea polițelor astfel încât clienții să fie mulțumiți și protejați împotriva daunelor”.

Sursa – www.economica.net