Când este timpul să schimbi pământul din ghivecele florilor tale

Din cea de-a doua jumătate a lunii februarie, ziua începe să crească, iar plantele se pot bucura de mai multă lumină și simt venirea primăverii. Însă nu despre asta este vorba. Ideea este că, înainte de a începe să înmugurească și să facă frunze noi, plantele tale au nevoie de o schimbare în ghivece.

Pământul din ghivece trebuie să fie foarte bine mărunțit și cât mai afânat, însă în același timp să aibă o densitate mare, pentru a sprijini rădăcinile. În comerț nu găsești de fiecare dată rețeta ideală de substrat pentru toate plantele din apartament.

Poți să ai în casă citrice și plante exotice care adoră solul alcalin, însă și plante care adoră solul acid. Din acest motiv, este mai indicat să combini tu, de una singură, elementele de care ai nevoie, în funcție de care sunt necesitățile plantelor.

De ce trebuie să înlocuiești pământul florilor

Înainte de venirea primăverii, este important să împrospătezi pământul din ghivece. Plantele care s-au bucurat de un pământ bun și un fertilizator potrivit în anul trecut, acum au nevoie doar de un strat nou de pământ la suprafața ghiveciului.

Însă, în ghivecele în care nu ai mai adăugat pământ proaspăt de multă vreme, este indicat să îl înlocuiești aproape complet. Florile de apartament necesită un aport mare de minerale pentru a se dezvolta, iar un strat generos de pământ nou le vor conferi nutrienții de care au nevoie pentru noul sezon.

Care sunt cele mai benefice componente pentru pământul din ghiveci

Pentru plante decorative din frunze

Va trebui să amesteci 60% pământ de flori normal, de calitate înaltă, 20% mraniță neagră, 10% nisip și 10% turbă.

Pe fundul ghiveciului, este indicat să pui un strat subțire de bile din argilă ori un pietriș mărunt, care lasă apa să se scurgă.

Pentru plantele acidofile (azalee, camelie, gardenie, anthurium)

Va trebui să achiziționezi un amestec special, care are un PH mai redus de 5 și să adaugi 20% nisip, 20% turbă și bobițe albe de perlit.

Compusul din urmă este unul anorganic și ecologic, care nu se degradează în timp și care are puterea de a soarbe apa în exces din ghivece. În momentul în care pregătești pământul pentru ghiveci, este îndeajuns să adaugi o lingură cu vârf de perlit și să îl amesteci cât mai bine.

Pentru cactuși

Este recomandat de asemenea un amestec format din turbă de diferite feluri, mai ales turbă neagră ori turbă roșie. Acest amestec are deja nisip în compoziție, însă se mai poate adăuga puțin și la baza ghiveciului, aproximativ un strat cât un deget, în care poți pune perlit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata