Care este afecțiunea care se dezvoltă lent fără simptome?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 151 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Diabetul nu se datorează neapărat doar consumului de zahăr în exces. „Această afecțiune se dezvoltă lent”, spune doctorul Paul McArdle. Medicul a împărtășit un simptom cheie pe care puţini îl observă

Astfel, Diabetul de tip 2 este o afecțiune care determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, iar asta poate declanșa o serie de simptome – inclusiv unele care apar la culcare.

Doctorul Paul McArdle a declarat pentru Express: „Atunci când nivelul de glucoză (un tip de zahăr) din sânge este prea ridicat, poate provoca o mulțime de simptome, însă persoanele cu diabet de tip 2 adesea nu observă niciun simptom înainte de a fi diagnosticate.

Acest lucru se datorează faptului că această afecțiune se dezvoltă lent și, destul de des, efectuăm teste de sânge la persoanele cu risc ridicat, astfel încât să fie depistată din timp. Cu toate acestea, există câteva simptome importante la care trebuie să fiți atenți, inclusiv senzația de oboseală, sete și urinat mult – în special noaptea.

S-ar putea să nu fi observat că ați început să luați un pahar de apă la culcare sau că vă ridicați mai des noaptea pentru a merge la toaletă.”

În precizările medicului, printre simptomele mai puțin evidente se numără aftele, mâncărimile genitale, vederea încețoșată sau rănile care durează mai mult să se vindece. Consumul mai mare de apă este legat de nevoia crescută de a urina care apare odată cu diabetul.

În acest sens, medicul McArdle recomandă: „Dacă aveți oricare dintre aceste simptome și credeți că ați putea avea diabet de tip 2, contactați-vă medicul de familie pentru a primi sfaturi despre testare”.

Alimentul care duce la diabet, la fel ca zahărul

Medicii au descoperit că și sarea în exces crește riscul de obezitate și inflamație, iar în final duce la diabet zaharat.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma mai multor studii care au evidențiat faptul că sarea a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip II.

 Aceste studii a fost efectuate pe un număr de 400.000 de americani. 13.000 dintre ei au dezvoltat diabet pentru că au consumat mai multă sare. Iar explicația este simplă.

Prin stimularea gustului poate stimula consumul unor cantități mai mari de alimente decât am avea noi nevoie. Practic, porțiile devin mai mari, astfel apare supragreutatea şi obezitatea, concomitent şi inflamația, care sunt mecanismele uzuale care duc spre diabet zaharat tip II.

În prezent, aproape 1,5 milioane de oameni sunt trataţi în ţara noastră. Cei mai mulţi au diabet tip 2, care, de cele mai multe ori, este depistat tardiv, iar diagnosticul vine atunci când apar complicaţii severe.

Deşi poate fi prevenit, 7 din 10 români ajung la medic în stadii avansate ale bolii.

Şi mai îngrijorător este faptul că în ultimii ani prevalența diabetului zaharat a crescut alarmant. În prezent, ea este 11%, însă cifra ar fi şi mai mare în condiţiile în care, potrivit statisticilor, 1 din 2 români nu ştie că are diabet.

Numărul românilor diagnosticaţi cu diabet atinge cote alarmante, iar cea mai mare creştere s-a înregistrat în perioada pandemiei. Din datele Federației Internaționale de Diabet, reiese cî 1 din 12 adulţi din ţara noastră se luptă cu această boală.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,