Care este cel mai periculos aliment ultraprocesat?

5 min citire

Inrolare trafic.ro
Când vine vorba de ceea ce consumăm, din păcate, din ce în ce mai multe alimente sunt procesate sau ultraprocesate. Un  studiu făcut în urmă cu 30 de ani, și readus în actualitate, trage un semnal de alarmă cu privire la alimentele ultraprocesate pe care ar trebui să le eviți, explicând și care este cel mai periculos.

Pericolul folosirii de alimente procesate și ultraprocesate

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc de deces mai devreme, dar diferite alimente au un impact diferit, potrivit unui studiu realizat pe o perioadă de 30 de ani.

Carnea procesată, alimentele ultraprocesate și băuturile zaharoase nu sunt corelate cu aceleași riscuri ca și cerealele integrale ultraprocesate, de exemplu, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard.

Studiul a analizat datele a peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Statele Unite, fără antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Din 1986 până în 2018, participanții au furnizat informații despre sănătatea și obiceiurile lor de viață la fiecare doi ani, iar la fiecare patru ani, au completat un chestionar alimentar detaliat.

Care sunt alimentele ultraprocesate pe care ar trebui să le eviți

Grupul care a consumat cel mai puțin alimente ultraprocesate a mâncat în medie aproximativ trei porții pe zi, în timp ce grupul cu cel mai mare consumat o medie de șapte porții pe zi, potrivit studiului publicat în revista The BMJ .

Cei care au mâncat mai mult au avut un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză, inclusiv un risc cu 9% mai mare de decese neurodegenerative, au arătat datele. Potrivit noului studiu, s-a demonstrat că carnea are un impact mai mare asupra riscului de deces decât multe alte tipuri de alimente ultraprocesate. Song a descris corelația ca fiind „moderată” și a remarcat că legătura nu a fost la fel de puternică între toate tipurile de alimente ultraprocesate. În aceeași măsură, cercetătorul a atras astenția asupra pericolelor din alimentele procesate.

Constatările acestui studiu au fost în concordanță cu sute de alte studii din domeniu, dar ceea ce îl face unic este analiza diferitelor subgrupuri din cadrul categoriei de alimente ultraprocesate, a declarat Dr. Marion Nestle, profesor emerit de nutriție. Song nu ar recomanda neapărat o respingere completă a tuturor alimentelor ultraprocesate, deoarece este o categorie diversă, a spus el.

Astfel, „Cerealele și pâinea integrală, de exemplu, sunt, de asemenea, considerate alimente ultraprocesate, dar ele conțin diverse substanțe nutritive benefice, cum ar fi fibre, vitamine și minerale.

Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, cum ar fi carnea procesată, băuturile zaharoase și, de asemenea, băuturile potențial îndulcite artificial.”, spune același cercetător.

Cercetătorii trebuie să examineze în continuare componentele din alimentele ultraprocesate

Deși rezultatele sunt alarmante, este nevoie de o cercetare și mai amănunțită, mai spune principalul cercetător, deoarece alimentele procesate și alimentele utraporcesate ar putea afecta sănătatea, fie că este vorba de aditivi alimentari, emulsifianți sau arome. Motivul este pentru a consilia guvernele și instituțiile cu privire la modul de reglementare a alimentelor, a mai declarat Song.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cel mai important factor în reducerea riscului de deces este calitatea dietei generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă în general sănătoasă, nu cred că ar trebui să fie ameninţaţi sau speriați. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină rezultatele în materie de sănătate”.

Alimentele ultraprocesate pe care ar trebui să le eviți, potrivit unui studiu de 30 de ani. Care este cel mai periculos

În urma acestui studiu, realizat pe o perioadă de 30 de ani, o concluzie ar mai fi și faptul că este important ca  alimentele să fie consumate în echilibru. Sucul de fructe conține vitamine benefice, minerale și antioxidanți atunci când este consumat cu moderație, dar o cantitate prea mare va avea un nivel ridicat de zahăr care îi poate anula beneficiile, se mai arată în concluzii.

Sursa – playtech.ro